Ilustracija Foto: N1

Suđenje Nišliji M. K. koji je osumnjičen da je sa još četvoricom saučesnika opljačkao filijalu Vojvođanske banke u ovom gradu 5. marta 2010. godine, odloženo je na zahtev advokata osumnjičenog i to zbog pregovora sa Višim javnim tužilaštvom o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Suđenje Nišliji M. K. koji je osumnjičen da je sa još četvoricom saučesnika opljačkao filijalu Vojvođanske banke u ovom gradu 5. marta 2010. godine, odloženo je na zahtev advokata osumnjičenog i to zbog pregovora sa Višim javnim tužilaštvom o sklapanju sporazuma o priznanju krivice.

Odbrana M. K. zatražila je odlaganje ročišta na kratak rok, zbog toga što osumnjičenom ističe pritvor 13. januara, sa čim se složio i zamenik VJT Aleksandar Kaličanin.

„S obzirom da je u pitanju ozbiljan predmet i da su u toku ozbiljni pregovori, slažemo se sa odlaganjem za jedan kraći vremenski period“, rekao je Kaličanin.

Odlučeno je da suđenje pred Višim sudom u Nišu bude nastavljeno 12. decembra.

M. K. je, inače, ekstradiran iz Kraljevine Španije kako bi izdržao kaznu zatvora osam godina na koju je pravnosnažno osuđen u odsustvu, ali je iskoristio zakonsko pravo da traži ponovljeno suđenje kako bi se preispitala zakonitost pravnosnažne odluke donete bez njegovog prisustva.

Kako je ranije saopštio portparol Višeg suda u Nišu sudija Miško Radivoje M.K, P.J. i D.P. su zbog razbojništva i nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i stavljanja u promet oružja i eksplozivnih materija pravnosnažno osuđeni na jedinstvene kazne od po osam godina zatvora. Zbog razbojništva u saizvršilaštvu D. P. je osuđen na pet godina i šest meseci a A. Đ. na šest godina i šest meseci zatvora.

Pljačkaši sa cvećem u rukama

Tokom sudskog postupka vođenog protiv razbojničke petorke, ustanovljeno je da je A. Đ. vozilom „seat kordoba“ dovezao pljačkaše do Episkopske ulice, nakon čega su ušli u banku. Na licima su imali maske, na glavi perike, a da bi zavarali obezbeđenje, u rukama su držali cveće. Naoružani pištoljima, najpre su savladali radnika obezbeđenja S. M. udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, usled čega je zadobio prelom potiljačne kosti, a da bi ga uplašio M.K. mu je pucao iznad glave.

Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja G. M., ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i naredili im da legnu na pod.

Uzeli su novac raznih valuta ukupne vrednosti 48.203.570 dinara i potrpali ga u platnenu torbu. Na izlazu iz banke sreli su se sa A.M., takođe službenikom obezbeđenja u koga su pucali ali ga nisu pogodili. Vozilo su ostavili na periferiji Niša gde su ga zapalili ali se vatra ugasila, pa je policija pronašla maske i perike korišćene u pljački. Zahvaljujući biološkim tragovima, razbojnici su identifikovani i uhapšeni krajem novembra 2010. godine.

Za jednog od članova razbojničke petorke. P.J. , ponovo se čulo pre dve godine kada je uhapšen u Ukrajini zbog sumnje da se sa još jednim Srbinom M.B. i dvojicom Crnogoraca, teško ranio vođu „kavačkog klana“ Radoja Zvicera. Nišlija P.J. koji je iz zatvora zbog pljačke Vojvođanske banke izašao 2018. godine, uhapšen je maja 2020. godine u blizini Odese ubrzo nakon pokušaja likvidacije Zvicera tokom kojeg je pogođen sa pet metaka. I njegov saučesnik iz Srbije M.B takođe je imao policijski dosije jer je početkom 2017. godine uhapšen u Prokuplju sa punim gepekom oružja.

Bonus video: Uhapšena jedna osoba zbog razbojništva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar