DJ Srđan Golubović Foto: Twitter/Panasko

Magazin Rolling Stone, zajedno sa istraživačkim novinarima Sofijom Džons (SAD), Nidžarom Ahmetašević (Bosna) i Milivojem Pantovićem (Srbija), objavio je detaljnu istragu o jednom od brojnih ratnih zločina koje su pre trideset godina počinili Arkanovi tigrovi. U tekstu troje istraživačkih novinara nalaze se ranije neobjavljeni dokumenti kojima se dokazuje da je jedan od Arkanovih tigrova godinama nakon zločina aktivan kao DJ, prenosi Radio Sarajevo.

Pročitajte još:

Srđan Golubović zadnjih nekoliko decenija vrti ploče po evropskim festivalima i klubovima, piše magazin Rolling Stone, a zatim opisuje i scenu zabeleženu poznatom fotografijom na kojoj se vidi kako vojnici, takozvani Arkanovi tigrovi, šutiraju tela nasred lulice.

„Dženita Mulabdić je pala na tlo, čuo se zvuk pucnjave. Trudna 20-godišnja Bosanka i njen suprug Muhamed krili su se iz zaključanih vrata podruma sa detetom. Beogradski komandosi preskočili su ogradu i ušli u njihovu kuću u Bijeljini, dva sata vožnje od glavnog grada Srbije“, piše magazin misleći na 2. april 1992. početak rata u Bosni kada je Arkan sa svojom paravojskom ušao u Bijeljinu.

„Početkom 1990-ih Jugoslavija se raspala. Ultranacionalistički predsednik Srbije Slobodan Milošević kapitalizovao je mitove o ‘velikoj Srbiji’ i maltretiranju Srba. Jugoslovenske republike su jedna za drugom proglasile svoju nezavisnost, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Miloševićeva propaganda je podsticala Srbe na borbu, a Arkanovci su tu poruku preneli u rat“, piše ovaj magazin.

Foto: EPA PHOTO / EPA FILES

Američki fotograf Ron Haviv zabeležio je upad Arkanovaca u Bijeljinu i masakr koji su tom prilikom počinili. Haviv je ranije upoznao Tigrove u Hrvatskoj gde ih je fotografisao u razorenom Vukovaru. Jedna slika koja se Arkanu posebno dopala je ona gde pozira ispred svojih uniformisanih ljudi sa tigrićem u jednoj ruci i pištoljem u drugoj. Tako je 2. aprila 1992. Havivu dozvoljeno da snima Tigrove u Bijeljini.

Nagrađivani fotograf Haviv, tada je snimio neke od prvih fotografija koje pokazuju očigledne ratne zločine u bosanskom ratu. Među njima je i fotografija na kojoj Arkanovci šutiraju telo koje leži na tlu.

Haviv se nadao da će ovim fotografijama alarmirati svetsku javnost i dovesti do odgovornosti počinilaca.

Foto: Printscreen/Jedinica

Danas, 30 godina od pokolja u Bijeljini, mnogi Arkanovi tigrovi i dalje slobodno hodaju svetom.

Jedan od njih zapravo živi prilično javnim životom. Možete ga sresti u evropskim klubovima, piše magazin.

Krajem 1995. rat u Bosni se završio, a u Beogradu je cvetala „underground rave“ scena. Za mlade u gradu, to je bilo dobrodošlo odvlačenje pažnje od surove stvarnosti svakodnevnog života.

„Elektronska scena bila je povezana s antiratnim pokretom“, kaže Saša, bivši tehno entuzijast i pasionirani slušatelj B92, sada u četrdesetima, koji je devedesetih često učestvovao na beogradskim demonstracijama.

Ono što Saša i ostali ljubitelji elektronike u to vreme nisu znali je da je jedan od perspektivnih mladih DJ-eva na sceni, Srđan Golubović, ranije nosio uniformu Arkanovih Tigrova.

„Njega će lokalni mediji i javnost optuživati da je on uniformirani mladić kojeg je Haviv fotografisao 1992. kako šutira krvavo telo Tife Šabanović.

Prema više izvora, pripadnici Arkanovih tigrova zvali su ga Maks. Na beogradskim zabavama zvali su ga „Kapetan Maks“. Na rejvovima i koncertima bio je DJ Max, pod kojim imenom i danas nastupa, iako njegovi nastupi nisu više tako česti“, piše magazin Roling Stone.

Golubović je bio, kako ga neki zovu, „vikend ratnik“. Postoji priča, kaže jedan poznanik, da je Golubović helikopterom prebačen iz rata u beogradski klub i da je vraćen u Bosnu nakon seta.

Arkan je ubijen u januaru 2000. a naredne 2001. je srpska policija uhapsila bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića. U međuvremenu, ljubitelji Golubovićeve muzike još uglavnom nisu bili svesni njegove prošlosti kao Tigra.

Nije to bilo nešto o čemu je govorio, kažu prijatelji.

Golubović je bio suvlasnik diskografske kuće Ultra Groove Records. Nastupao je u klubovima u Beogradu i na mestima širom Srbije, uključujući i na EXIT festivalu.

Odbio nekoliko zahteva za intervjue kako bi odgovorio na navode da je učestvovao u masovnim ubistvima u Bijeljini. Rolling Stone mu je poslao dve fotografije iz Bijeljine – Havivovu najpoznatiju bijeljinsku fotografiju i dosad neobjavljenu fotografiju motocikla.

„Ne pristajem da se moje ime ili fotografija pominju u vašoj priči“, odgovorio je Golubović putem Vibera.

Srđan Golubović slobodno šeta Beogradom. On nastavlja da nastupa. Šta god da je uradio kao jedan od Arkanovih tigrova, čak se i neki od njegovih prijatelja pitaju kako može da živi sa svojom prošlošću kada ga misterije proganjaju u snovima.

Sagovornica magazina, Dženita Mulabdić zaključuje da će Golubović dobiti ono što zaslužuje. „Mislim da ne spava mirno. Ali nije jedini“, piše magazin Rolling Stone.

Bonus video: Akcija MUP – hapšenje migranata 29.12.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar