Luka Bojović Foto: EPA/J. L. PINO

Avion iz Španije, u kojem se nalazi vođa zemunskog klana Luka Bojović, sleteo je večeras posle 20 časova na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Vođa zemunskog klana Luka Bojović, sleteo je večeras na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

On se vratio u svoju domovinu posle odsluženja zatvorske kazne od 10 godina u Španiji, gde je osuđen na ukupno 18 godina zatvora kao vođa kriminalne grupe. Bojović je pušten posle nešto vipe od polovine odslužene kazne.

Protiv Luke Bojovića u Srbiji se, koliko se zna, ne vodi nijedan krivični postupak, ali on mora da prođe određenu proceduru, da mu se izdaju nova dokumenta kao i da bude saslušan, najveovatnije u svojstvu građanina.

Takođe, kako se nezvanično saznaje, policija će upozoriti Luku Bojoviću da mu je bezbednost ugrožena.

Podsetimo, Luka je pre nekoliko godina u telefonskom razgovoru jednom prijatelju iz španskog zatvora kad je u Srbiji bio oslobođen svih optužbi, saopštio da se nikad više neće vraćati u Srbiju,

„Ne pada mi na pamet da se ikad vratim u Srbiju, iako sam tamo sada slobodan čovek. U Beograd me mogu vratiti samo u kovčegu. Nikad više neću doći u svoju zemlju, mnogo sam razočaran, za Srbiju me ništa više ne vezuje, meni više tamo nema života“, poručio je tada Bojović, a preneli mediji.

Tada je rekao i da je srećan što je u Srbiji slobodan čovek, jer je dokazao da nije kriminalac, ali i da mu je porodica u Španiji i da tamo želi da nastavi da živi kad izađe iz zatvora. Kazao je i da se razočarao u neke prijatelje i uopšte u situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Dodao je da je svestan da se ovde ne bi osećao bezbedno ni on ni njegova porodica. U Srbiji je godinama označavan kao vođa „zemunskog klana“, a u Španiji kao vođa Arkanovih „tigrova“.

U Srbiji oslobođen svih optužbi

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je bilo optužnicu protiv Bojovića 2010. godine u kojoj je navedeno da je on stao na čelo „zemunskog klana“ posle ubistva Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, koji su do tada bili vođe „zemunaca“. Prema navodima tužilaštva, svoju moć učvrstio je posle hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Teretio se tada i za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su usmrćeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Prema navodima te optužnice, Bojović je njih krivio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana. Sa ovim zločinima Luku Bojevića je povezao Sretko Kalinić.

Viši sud u Beogradu, međutim, u avgustu 2016. godine naredio je povlačenje poternice za Bojovićem raspisane 2010. godine, jer je u Specijalnom sudu u Beogradu, oslobođen svih optužbi zbog nedostatka dokaza, a tu presudu potvrdio je i Apelacioni sud.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje navodnih pripadnika škaljarskog klana u restoranu „Durmitor“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare