Jednu ženu, koja nije imala kartu, kontrolori u autobusu na liniji 27 i fizički su maltretirali. U jednom trenutku čak ženu je kontrolor povukao rukom preko vrata, što su snimili i putnici u autobusu. Incident se dogodio juče između 15 i 16h.

Kako su nam ispričali očevici koji su nam dostavili snimak, maltretiranje putnice trajalo je od Novog groblja do pošte u Mirijevu.

„Bilo ih je petoro, šestoro, žena im je lepo rekla da nema kartu. Zatim su joj tražili ličnu kartu, na šta je ona odgovorila da je nema. Ali ovo nije način, mogli su da je izvedu napolje, a ne da je vuku i ponižavaju. Lepo im je rekla, nije bila agresivna, jedino ih je na kraju posle vučenja za vrat odgurnula. Videla sam da je kontrolorka govorila – nemojte da nas gurate, ali niko do nas u autobusu nije video da je bilo koga gurnula. Nije se svađala, niti rekla ijednu ružnu reč. Nemam, molim vas, pustite me – to smo čuli. A onda je doživela ovo, da je vuku za vrat. Tada je jedino pokušala da se otrgne, na kraju“, kaže još uznemirena naša sagovornica, piše N1.

Dodaje da su svi u autobusu počeli da viču da je puste, a jedna od putnica pozvala je i policiju.

Podsetimo, plaćanje karata u gradskom prevozu kontrolišu sada pripadnici Komunalne policije („Beli“) u civilu. Ovo je novi način kontrole karata koji je stupio na snagu od početka septembra, a Sonja Božović Podunavac, sekretarka Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, izjavila je ranije za Tanjug da su se na taj korak odlučili jer su uočili da je u prethodnom periodu, na nekim linijama na kojima nema svakodnevne kontrole, primećen smanjen broj kupovine karata. Pretpostavka je, kako je rekla, da je razlog tome i prepoznatljivost komunalnih milicionara.

Građani koji budu zatečeni bez karte, dužni su da pokažu svoju ličnu kartu, a komunalni milicajac će napisati prekršajni nalog, navela je. Kazna iznosi 5.000 dinara.

U zakonu o komunalnoj miliciji piše da ako zbog „fizičkog otpora sprovođenje izvršenja ne bude moguće ili ne uspe i pored angažovanja komunalne milicije, ovlašćena organizacija ili vršilac komunalne delatnosti podnosi zahtev policiji da pruži pomoć u sprovođenju izvršenja, u skladu sa zakonom kojim se uređuju unutrašnji poslovi“.

Dakle, komunalni milicajac u situacijama kada putnik ne da ličnu kartu, udaljuje ga iz autobusa i poziva policiju da dalje utvrdi identitet. Putnica s kojom smo razgovarali kaže da su ženu opkolili, i da nisu izašli napolje, a da je sve trajalo od Novog groblja do Pošte u Mirijevu.

„Ovakav način postupanja je neprihvatljiv. Žena nema kartu, oni je vuku. Da li su oni uopšte dovoljno obučeni za svoj posao“, pita naša sagovornica.

VIDEO: Hapšenje u okviru akcije Armagedon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare