Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Ilustracija

Kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova pod nazivom ,,Predaj oružje“, koja je pokrenuta nakon tragedija u Ribnikaru, Malom Orašju i Duboni i koja je podrazumevala da svako ko je imao nelegalno vatreno oružje mogao da ga preda bez zakonskih posledica nije dala razeultate. Prema saznanjima Nova.rs, od jula do decembra 2023. izvršeno je više krivičnih dela uz upotrebu vatrenog oružja nego u istom periodu 2022. godine.

Kampanja je trajala od maja do kraja juna prošle godine i u njoj je policiji predato 82.000 komada vatrenog oružja. Uporedo sa kampanjom predaje nelegalnog oružja sprovodena je rigorozna revizija već postojećih dozvola za držanje oružja, gde je takođe oduzeta velika količina oružja i dozvola za držanje oružja.

Policija je vlasnicima legalnog oružja oduzimala isto zbog najmanje nepravilnosti.

Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE

Prema informacijama koje je portal Nova.rs dobio zvanično od Ministarstva unutrašnjih poslova, broj izvršenih krivičnih dela u kojima je korišćeno vatreno oružje u periodu od jula (kada je završena kampanja predaje nelegalnog oružja) pa do decembra 2023, ne samo da nije opao, već je i porastao za 15,5 odsto u odnosu na isti period 2022. godine.

Tako je od jula do decembra 2023. izvršeno ukupno 106 krivičnih dela uz upotrebu vatrenog oružja, dok su u istom periodu tokom 2022. izvršena 92.

„Povećan trend nasilničkog kriminala“

Miloš Jovanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) ističe za Nova.rs da kampanja nije dala željene rezultate.

„Tokom predaje oružja do 30. juna 2023. godine predat je rekordan broj komada oružja, municije i eksplozivnih sredstava, što je bilo očekivano s obzirom na okolnosti da je ova predaja sprovedena nakon masovnih ubistava. Međutim, to nije značajno doprinelo da se smanji upotreba vatrenog oružja kod vršenja krivičnih dela tokom druge polovine prošle godine. Tačnije, podaci nam pokazuju da je povećan trend nasilničkog kriminala uz korišćenje vatrenog oružja. Nažalost, nepoznato je da li je za vršenje tih krivičnih dela korišćeno legalno ili ilegalno oružjem, ali svakako to podseća da kultura oružja jedna od karakteristika srpskog društva“, kaže Miloš Jovanović iz BCBP.

On dodaje da je neophodno sistemski pristupiti problemu.

Pročitajte još:

„Zbog toga je potrebno kontinuirano sprovoditi medijske kampanje o podizanju svesti o zloupotrebi vatrenog oružja odnosno o štetnosti koju je ovo oružje izaziva. Ova mera je preduslov za sistemski pristup ovom problemu kroz izmenu zakonskog okvira u ovoj oblasti“, zaključuje Jovanović.

Odmah nakon akcije usledio porast

Posebno je zanimljiv podatak da je u julu 2023, dakle odmah po završetku kampanje, zabeležen porast broja krivičnih dela sa vatrenim oružjem od čak 50 odsto u odnosu na jul 2022. Ovakav crni trend je zabeležen i u oktobru gde je takođe broj izvršenih dela sa oružjem takođe veći za 50 odsto u odnosu na oktobar prošle godine.

Naša redakcija je uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova poziv da prokomentariše ovaj negativan trend porasta krivičnih dela u kojima je korišćeno vatreno oružje, ali do objavljivanja ovog teksta nam niko iz MUP-a nije odgovorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar