NENAD STEFANOVIC
Nenad Stefanović Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Tužilaštvo za organizovani kriminal, samo tri meseca nakon što je na čelo Višeg tužilaštva u Beogradu došao Nenad Stefanović, prema našim saznanjima praktično je isključeno iz komisije koja je formirana da bi predlagala zamenike tužilaca za rad u Posebnim odeljenjima za suzbijanje korupcije pri Višim javnim tužilaštvima.

Prema saznanjima Nova.rs, nakon formiranja koruptivnih odeljenja pri Višem javnom tužilaštvu čiji je koordinator Tužilaštvo za organizovani kriminal, postojale su komisije koje su činili i zamenici TOK, a koji su obavljali razgovore i cenili vrednovanje rada kandidata za upućivanje u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višim javnim tužilaštvima.

To je u odgovoru za Novu potvrdio i sam TOK.

Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac

Oni navode da je pre početka rada posebnih odeljenja u martu 2018. godine, Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac u novembru 2017.  donela rešenje kojim se formiraju četiri komisije za područja Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije pri Višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Кraljevu i Nišu.

„Кonkretno, komisija je obavljala pregled rada prijavljenih kandidata na ukupno deset predmeta (pet predmeta metodom slučajnog uzorkai pet predmeta po izboru prijavljeng kandidata). Кomisija, je po završetku rada bez odlaganja, a najkasnije do 10. decembra 2017. godine imala obavezu da dostavi Republičkoj javnoj tužiteljki mišljenje o radu kandidata i predlog za zamenike javnih tužilaca za Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, kako bi od 1.marta 2018. godine neomatano počela da rade Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije“, navodi TOK.

Dalje objašnjavaju da je komisija u tom sastavu u kojoj je učestvovao i zamenik TOK za Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Beogradu poslednji predlog dostavila Republičkoj javnoj tužiteljki za upućivanje jednog zamenika 7. septembra 2021. godine.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tri meseca kasnije na čelo Višeg javnog tužilaštva dolazi Nenad Stefanović. Nakon toga TOK je bar što se beogradske komisije tiče, praktično isključen u odlučivanju.

Inače, u sastavu komisije su bili Apelacioni javni tužioci za područje Beograda, Novog Sada, Кragujevca i Niša, Viši javni tužioci za područje Beograda, Niša, Кraljeva i Novog Sada i po jedan zamenik tužioca za organizovani kriminal. U Beogradu, međutim, predstavnika TOK-a nema.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na pitanje Nove da li je tačno da je ta praksa prekinuta i da je nakon dolaska na funkciju višeg tužioca Nenada Stefanovića ubrzo formirana nova komisija koja odlučuje o upućivanju, a u kojoj su javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu Tomislav Kilibarda, zamenica Republičkog javnog tužioca Zorica Stojšić i sam viši javni tužilac Nenad Stefanović, u Tužilaštvu za organizovani kriminal odgovaraju da nemaju tu informaciju.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal ne raspolaže informacijom da li je formirana nova komisija i da li je predlagala nove kandidate – zamenike javnog tužioca za Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Beogradu“, navodi TOK u odgovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar