Aleksandar Jovicic i Zarko Lazic
Aleksandar Jovičić i Žarko Lazić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/E-Stock/Miloš Rafailović

Danas bi pred Višim sudom u Beogradu trebalo da se održi pripremno ročište u postupku protiv Aleksandra Jovičića, bivšeg predsednika Gradske opštine Palilula i člana Srpske napredne stranke, po optužbama da su omogućili nelegalne građevinske radove u pomenutoj opštini i prisvojili veći iznos novca. Međutim, ako se po jutru dan poznaje, postoji mogućnost da će i ovo ročište biti odloženo i to će biti četvrto odlaganje do sada, što se može pripisati lukavoj taktici Jovičićeve odbrane.

Aleksandar Jovičić uhapšen je juna 2021. godine, a nakon što su mu stavljene lisice na ruke, policajci su Jovičića doveli u zgradu opštine, o čemu je Nova.rs izveštavala. Jovičićevo hapšenje je tada predstavljeno kao odlučan udarac u borbi protiv korupcije, a garantovalo se tada i da ne postoje zaštićeni. Ipak, ni dve i po godine kasnije, postupak protiv Jovičića nije zapravo počeo jer je samo pripremno ročište tri puta odlagano.

Aleksandar Jovičić, hapšenje, privodjenje, opština Palilula
Aleksandar Jovičić Foto: Nova.rs

Planirano je da na pripremnom ročištu, koje je i inače zatvoreno za javnost, tužilaštvo i odbrana predstave dokaze koji će biti korišćeni kasnije tokom postupka, a priliku da se kratko izjasne o krivici imaće i optuženi, među kojima je Jovičić. Potom bi sud trebalo da donese odluku o zakazivanju glavnog pretresa, na kome će optuženi moći nešto detaljnije da se izjasne o svojoj krivici. To ročište trebalo bi da bude otvoreno za javnost, a kada će do njega doći, pitanje je koje je ostalo da visi u vazduhu.

„40.000 evra smo dobili za svadbu“

Nakon što je priveden, Jovičić je dva meseca proveo u pritvoru, a potom mu je ta mera zamenjena kućnim pritvorom. Jovičić se tereti da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula Dražena Vujića da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Aleksandar Jovičić, hapšenje, privodjenje, opština Palilula
Aleksandar Jovičić Foto: Nova.rs

Dok je trajala istraga o malverzacijama u vezi sa ilegalnom gradnjom, počeli su da isplivavaju neverovatni detalji iz ovog predmeta. Tako je NIN objavio detalje policijskog zapisnika u kom se navodi da je kod Jovičića 3. juna 2021. godine pronađeno 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10,6 miliona dinara, a sutradan je pronađeno još 200.000 dinara. Takođe je pronađeno i pet ručnih satova čiju je vrednost veštak procenio na 2,3 miliona dinara.

Jovičić je pokušao da objasni odakle mu taj novac, pa je tako kazao da je imao ušteđevinu od 90.000 evra. Pojasnio je da je do te ušteđevine došao jer je od oca nasledio 30.000 evra, a da su on i supruga na svadbi dobili 40.000 evra, kao i da su štedeli.

Na optužnici i voditelj

Optužnicom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jovičić se tereti za dva krivična dela trgovina uticajem u saizvršilaštvu, a za isto krivično delo optuženi su i D.V. i V. Ć, kao i A.V, Ž.L , S.H, M.Đ, T.D. i V.Ž.

M.L. se tereti optužnicom za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Ranije su u ovom postipku krivična dela priznali i sporazume sa tuzilaštvom zaključili sedam građevinskih inspektora i dva investitora.

Žarko Lazić, Sahrana Ksenije Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Svi se terete sa su zloupotrebama omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte.

Nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima, prosledili su ih na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, saopštio je MUP nakon hapšenja osumnjičenih.

Podsetimo, na optuženičkoj klupi, sem Jovičića, nalazi se i voditelj emisije “Kuća od srca” Žarko Lazić. Lazić se tereti da je dao mito kako bi građevinski inspektor „propustio“ da ga upiše kao investitora objekta koji je u Krnjači izgrađen bez dozvole.

Prekršio još jedan zakon

Jovičić je u međuvremenu dao ostavku na mesto predsednika opštine, a oktobra 2022. godine Nova ekonomija je objavila da je prekršio još jedan zakon kada nije prijavio svoju imovinu nakon prestanka javne funkcije.

Zakon o sprečavanju korupcije nalaže da lice kojem je prestala javna funkcija, u roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije, podnosi izveštaj o imovini i prihodima prema stanju na dan prestanka javne funkcije, pisao je ovaj portal. Jovičić svoju imovinu nije prijavio ni nakon što mu je izrečena opomena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare