Aleksandar Jovičić Foto:E-Stock_aleksandar_nalbantjan

Optužnica protiv predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kao i još devet osoba, potvrđena je danas od strane Višeg suda u Beogradu. Jovičić, funkcioner Srpske napredne stranke, optužen je za dva krivična dela trgovina uticajem u saizvršilaštvu, a svojevremeno se pred nadležnim organima branio krajnje nesvakidašnjom odbranom.

Nekadašnji prvi čovek Palilule, Jovičić, bio je uhapšen juna prošle godine i u pritvoru je proveo dva meseca, nakon čega mu je određen kućni. Jovičić se tereti da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula Dražena Vujića da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Luksuzni satovi

Kako je NIN ranije pisao, prema zapisniku policije, kod Jovičića je 3. juna 2021. pronađeno 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10,6 miliona dinara, a sutradan je pronađeno još 200.000 dinara. Takođe je pronađeno i pet ručnih satova čiju je vrednost veštak procenio na 2,3 miliona dinara.

Jovičić se branio da je držao ušteđevinu od 90.000 evra. Rekao je da je do te ušteđevine došao jer je od oca nasledio 30.000 evra, a da su on i supruga na svadbi dobili 40.000 evra, kao i da su štedeli.

Pročitajte još:

Inače, nekadašnji prvi čovek Palilule se u Srpsku naprednu stranku učlanio 2008. godine, a prema pisanju Istinomera, bio je potpredsednik Izvršnog odbora te partije i Omladine SNS.

Do izbora na funkciju predsednika Opštine Palilula, bio je narodni poslanik i odbornik u Skupštini grada Beograda.

U Skupštini Srbije bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i član Delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Na optužnici i voditelj

Podsetimo, na optuženičkoj klupi, sem Jovičića, nalazi se i voditelj emisije “Kuća od srca” Žarko Lazić.

Žarko Lazić, Sahrana Ksenije Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Lazić se tereti da je dao mito kako bi građevinski inspektor „propustio“ da ga upiše kao investitora objekta koji je u Krnjači izgrađen bez dozvole.

BONUS VIDEO: Palilula ogledno dobro za korupciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare