Suđenje kriminalnoj grupu Veljka Belivuka Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages/TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/Goran Srdananov/Nova.rs/E-stock/Miloš Rafailović

U Specijalnom sudu danas su svedočili Igor A. i Petar I, poslovni partneri Zdravka Radojevića, jedne od žrtava ozloglašenog klana čijim članovima se na teret stavlja sedam teških ubistava, trgovina drogom, ilegalno posedovanje oružja i silovanje.

Igor A. vlasnik auto-placa u Kotežu izjavio je da je pokojnog Radojevića znao desetak godina jer su živeli u istom kraju. Poslovno su sarađivali poslednjih godinu i po dana i Zdravko mu je dovozio na plac razne automobile.

„Ja sam se bavio uslužnom prodajom, gledao sam da zaradim nešto, dobijao sam procenat od svakog vozila. Kod mene su na placu bili mercedes gle, mercedes S klase i rendž rover koji su dovezli Radojević i Nemanja Lakićević. Krajem novembra došli su neki momci, njih sedam, osam, koji su imali hirurške maske na licima i rekli da ih je poslao Zdravko da uzmu automobile. Meni ništa nije bilo sumnjivo jer se to već ranije dešavalo. Ja sam nazvao Zdravka ali se nije javljao na telefon, pa sam im dao ključeve od automobila. Primetio sam da taj momak, koji je pričao sa mnom, ima čudan akcenat, bosanski ili crnogorski. Već se dešavalo ranije da ljudi uzimaju automobile il ostavljaju novac, zvao bih Zdravka nekad za pet minuta, nekad za 15, nekad za sat vremena. To se dešavalo ponekad dva puta mesečno, ponekad pet puta. Zdravko i Lakićević su već jednom odvozili ta tri automobila i tada mi je Zdravko rekao da su neki navijači prefarbali mural njegovog brata i da hoće da pomeri automobile da ih ne zapale. Posle ih je vratio“, kazao je svedok, pa nastavio:

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

„Kada su ti momci odvezli automobile, ja sam zvao prvo Zdravkovu ženu i rekao joj šta se dogodilo, ona je odgovorila da je nije briga. Nakon toga, ne sećam se tačno kada, zvala me je Marijana K, tadašnja Zdravkova partnerka, koja mi je pretila zato što sam dao automobile. Ona mi je pretila da će me smestiti u invalidska kolica, da će napasti moju ženu i decu. S njom sam već bio u lošim odnosima, zato je nisam zvao“, izjavio je svedok.

On je takođe rekao da je imao tešku saobraćajnu nesreću posle toga, da je bio u komi sedam dana, da je polomio sedam rebara i imao hematom na glavi jer je pao sa motora, tako da su mu pojedinosti zbrkane.

Na pitanje optuženog Miljkovića izjavio je da nikada nije imao „Skaj“ telefon i da njih dvojica nikada nisu pričali telefonom, mada je naveo da se poznaju jer žive u istom kraju.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

Advokat Jerković je potom zatražio izuzeće sudije je prekršila ZKP, jer je bez obaveštavanja odbrane poslala poziv svedocima koje su pozvali pravni zastupnici oštećenih.

Inače, svedok Igor A. je ispričao i kako je posredovao u prodaji „mercedesa gle“ koji je kupio izvesni Đorđe G. Đorđe G. je dao avanz od 10.000 evra, a ostatak novca svedok nije znao da li je 30.000 ili 35.000 trebalo da plati.

„Znam da je Zdravko davao novac na kamatu i da je uzimao automobile u rent. Kako sam se ja bavio prodajom, on i Đorđe G. su se dogovorili da automobil bude prepisan na mene, dok se suma u potpunosti ne isplati. Njih dvojica su se direktno dogovarali i ja tom sastanku nisam prisustvovao“, rekao je.

Poslovni partneri Belivukove žrtve

Svedoci su poslovni partneri Zdravka Radojevića, navijača Crvene zvezde koji je otet početkom novembra 2020. godine, a potom odvezen u kuću užasa u Ritopek, gde je likvidiran. Motiv za ovo ubistvo nije bio samo rivalitet, već i koristoljublje, kako se navodi u optužnici, jer je Radojević bio i vlasnik auto placa sa kog su članovi klana odvezli ukrali desetak luksuznih automobila.

#related-news_0

Dva vozila, koja su ranije bila vlasništvo Radojevića, koristilu su vođe klana, Veljuko Belivuk i Marko Miljković. Inače, ubijeni Radojević je poznavao Miljkovića, a iako je motiv za njegovo ubistvo bilo koristoljublje, prethodio mu je jedan, naizgled nebitan događaj, koji ipak u navijačkom svetu predstavlja veliku uvredu.

Naime, članovi navijačke grupe „Partizana“ Principi, na čijem čelu su bili Belivuk i Miljković, prefarbali su mural u jednom beogradskom prigradskom naselju na kome je bio oslikan pokojni brat Zdravka Radojevića, takođe navijač „Crvene zbezde“. U znak sećanja, zid je oslikan, ali su ga Principi prefarbali, a te slike su poslali Zdravkku Radojeviću da bi izazvali njegovu reakciju.

Uspeli su u svojoj nameri da izazovu reakciju, jer je Radojević, u komunikaciji sa osobom čiji identitet nije utvrđen, poslao poruku da će ih sve pobiti, čime je sebi potpisao smrtnu presudu. Prema navodima optužnice, Radojevića, koga su šifrovano članovi klana među sobom zvali Kaniđa, je u zamku namamio njegov kum, jedan od optuženih, Milošđ Budimir. Ubijeni Radojević je Budimiru krstio decu, ali mu to nije pomoglo.

Bonus video: Kako je žandarm Nenad Vučković Vučko pričao o Veljku Belivuku