Leštane posle eksplozije
Foto: Zoran Stojičić

Šta je uzrok havarije u fabrici raketa Edepro na obodu Beograda i pogibije trojice mladih radnika, još uvek nije zvanično poznato, za razliku od lokacije koja je navodno odabrana za izgradnju novog postrojenja. Ukoliko su tvrdnje meštana i pojedinih zaposlenih tačne, "Edepro" bi trebalo da nastavi sa radom i proizvodnjom i to u - drugom naseljenemom mestu.

Meštani prigradskog naselja Leštani, još uvek se oporavljaju od stravične ekplozije u fabrici oružja Edepro, koja se dogodila 23. novembra, kada su poginula trojica mladih radnika. Tragovi katastrofe I dalje su vidljivi kako na mestu na kom je bila fabrika, tako i na okolnim kućama, od kojih čak 70 zahteva odtređeni vid sanacije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je prošlo deset dana, niko od zvaničnika još uvek nije istupio u javnosti i govorio o uzrocima eksplozije i eventualnim saznnjima iz istrage. Ekipa Nove, obišla je mesto nesreće i uverila se da ga policija i dalje obezbeđuje, kao i da se nekoliko policajaca, verovatno istražitelja, šeta po obodima kratera koji je ostao nakon eksplozije.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zbog opasnosti od novih eksplozija, koje bi mogle da prouzrokuju ubojita sredstva rasuta po imanju. Prema nekim procenama, u vazduh je otišlo oko 1,5 tona eksploziva u oko 500 protivgradnih raketa. Bilo je nekoliko eskplozija, a mnoštvo  ih je odletelo iz skladišta i završavalo u okolnim brdima i šumama, ali i u naselju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako su lokalni meštani ispričali reporteru Nove, pripadnici Kontradiverzione ekipe Vojske Srbije svakodnevno dolaze I tragaju sa ostacima raketa i čiste ceo teren. Osim kruga fabrike i naselja, onii će morati da pretraže i okolne šume da bi i odande uklonli opasnost jer su brojne rakete upravo tamo odletele”, ispričao je jedan meštanin.

Šta je uzrok eksplozije još uvek se samo nagađa među meštanima, a jedna od najodrživijih teorija jeste da je detonacija usledila nakon pada rakete s viljuškara.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ljudi pričaju svašta, ali policija ćuti. Stvara se utisak da su svi već zaboravili na “Edepro”, pa ni zato niko odzvaničnika ni ne pokušava da  otkrije bilo šta đtro je dosad tokom istrage utvrđno.  Tri porodice su zavijene u crno, verujem da će oni kada se budu pribrali od tragedije, tražiti odgovore. Radnicima su usta zapušena, a već se priča da planiraju da presele ostatke fabrike u podavalsko naselje Zuce”, ispričao nam je jedan meštanin koji je hteo da ostane anoniman.

Ukoliko je to tačno, ova opasna  fabrika opet ne bi bila na izoilovanoj lokaciji, već naprotiv, u naseljenom mestu.

Meštani istraumirani

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Vlasnici okolnih kuća rade danonoćno na sanaciji svojih krovova, zidova, prozora…Kako kažu štete će se još nekako  osloboditi, ali straha i nesigurnosti koju neprekidno osećaju neće sigurno duži vremenski period.

Dom porodice Srećković jedan je od najoštećenijih u naselju, a samo pukom srećom niko od njih nije nastradao, iako je kuću pogodilo nekoliko raketa.

Porodica Srećković najgore prošla, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Jedna raketa je probila krov i porazbijala crepove, a potom prošla kroz ploču od armiranog betona, pa kroz zid sa strane. Crep su nam stavili, ali je na ploči još rupa pa smo morali da stavimo stiropor koji smo poduprli nekom motkom. Ne zna kako ćemo to sve popraviti a dolaze hladniji dani. Što je još gore, kuća je renovirana, a majstore smo ispratili u martu ove godine“, kaže Zorica Srećković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kaže da ju je detonacija podsetila na bombardovanje iz 1999. godine. Šteta na kući je bila tolika da je izneto šest punih džakova šuta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Uplašila sam se, naravno. Vazdušni udar je bio tako jak da sam čula krckanje kuće, a vrata i prozori su popucali i otvorili su se. Naš pas Ljuba, koji nikada ne ulazi u kuću, bio je, jadan, izbezumljen. Utrčao je u kuću, strašno se uplašio pucnjave i eskplozije. Zajedno smo ležali u sobi sobi, plašila sam se da će mu srce prepući“, priča Zorica Srećković.

Dom porodice Mitrović nije toliko stradao, ali su svi pretrpeli stravičnu traumu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Popucala su nam stakla na kući, ali taj dan nikada neću zaboraviti. Bila sam u kući kada se začula detonacija. Moj mlađi brat je u tom trenutku bio u kamenolomu preko puta „Edeproa“. Nisam znala šta je sa njim. Potrčala sam, ne razmišjajući. Kada mi se javio na mobilni, bila sam najsrećnija na svetu“, rekla je Jovana Mitrović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Poginuli radnici pronađeni u spaljenim kolima

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako meštani Leštana pričaju,. Dvojica stradalih radnika pokušali su da pobegnu tokom havarije automobilom koji je bio parkiran na ulazu.“Nisu imali sreće jer ih je u bekstvu sprečila naredna eksplozija. Dvojica su pronađena u istim kolima, dok je treći preminuo u bolnicu dan nakon eksplozije.

Miljan Jojić Foto: Printscreen/Politika
Miloš Saković Foto: Printscreen/Politika
Bojan Ružić Foto: Printscreen/Politika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar