Nevena Živanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nevena Živanović (20) iz naselja Boleč, jedna je od preživelih radnika fabrike EDePro koju je pre dva dana raznela eksplozija i u kojoj je poginulo troje njenih mladih kolega.

Meštani Boleča još uvek su u šoku zbog svega što se dogodilo njihovim komšijama, a jedan od njih nas je uputio na Nevenu, za koju znaju da je radila tog tragičnog dana.

„Ja radim u proizvodnji, radila sam baš taj dan kad se desila eksplozija. Mi smo bili nova smena, oko 14 sati otišla sam tamo gde se sklapaju rakete, jedna smena je otišla sa šefom van kapije. Kad je to krenulo odjednom da puca, ja sam mislila da je vojna vežba, da su pogrešili, da pucaju na nas slučajno“, započela je svoju ispovest Nevena Živanović (20) iz Boleča.

„Okrećem se, vidim nema vrata, svi kreću da beže. Vatra, kamenje, koje leti na sve strane, opšti haos je nastao. Svi smo uleteli u kuhinju i legli, prozori oko nas su pucali, ja sam trčala i uganula nogu. Imamo dosta modrica od kamenja. Pala sam u nesvest od šoka“, ispričala je uznemireno Nevena.

Nevena Živanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

„Sreća pa ta prostorija gde smo se krili nije zahvaćena, tu ima bojlera i svega, da je eksplodiralo ne znam šta bi bilo. Svi imamo psihičke posledice sada, jako nam je teško. Mene bole pluća, idem sad na snimanje da vidim da li je sve u redu“, kaže o svom zdravstvenom stanju.

Pročitajte još:

Prema Neveninim navodima, niko od radnika još uvek ne zna o čemu se radi, zbog čega se tragedija desila. Takođe, neki od njih se od šoka ni ne sećaju celog događaja.

„To je pucalo sve vreme, oko pola sata,  po mom osećaju je trajalo. Niko nam ništa nije rekao, niko ne zna šta se tačno desilo“, kaže Nevena.

O merama bezbednosti koje je fabrika obezbedila i ranije je bilo reči.  Da li je u pitanju greška nadređenih, s obzirom da su se eksplozije dešavale i u prošlosti, još uvek niko ne može da tvrdi.

„Tamo je realno uvek rizik, mi ne smemo da nosimo nakit, ništa, samo jedna varnica da bude i već nastaje problem. Jeste to obezbeđeno valjda, ja radim kratko i ne znam detaljnije. Ima ta okolna brda, koja su sreća obezbedili nasipom, da toga nema, svi bi izginuli“, tvrdi Nevena i dodaje da nema nikakve zvanične informacije, ali da su joj iz firme ponudili potrebnu pomoć.

Naša sagovornica ističe da je podrška kolega jako važna i da se svi drže međusobno, jer prolaze kroz iste muke u iščekivanju daljeg raspleta ove tragedije.

„Ima dosta mladih koji rade, svi smo preživeli nešto neverovatno. Bilo je kao u ratu, bežimo, ne znamo šta da radimo. Da sam bila sama, ne znam šta bih radila. Mi smo jedva izašli nakon toga. Policija nije ušla unutra odmah nakon eksplozije, nisu smeli valjda. Mi smo izašli do prve ulice, ali nismo mogli dalje da prođemo, bio je zaustavljen put, dva sata smo čekali u šoku. Šefovi nam ništa nisu rekli, čekamo odgovore. Poslala je sekretarica da se javimo ako nam treba ikakva pomoć. Tu radi baš puno ljudi, mi se čujemo međusobno, dajemo podršku jedan drugom, pitaju svi između sebe kako smo. Ne možemo da spavamo uveče, ostaje nam trauma za ceo život“, završila je svoje izlaganje jedna od svedoka stravične eksplozije, koja je na svu sreću prošla bez težih povreda.

BONUS VIDEO: Jutro posle velike eksplozije u Leštanima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar