Foto:FilipKrainčanić/Nova.rs; nemanja jovanović/Nova.rs

Nakon što je Više javno tužilaštvo tvrdilo da je za slučaj smrti Zorana Nedeljkovića (61), koji je preminuo 29. maja od posledica brutalnog prebijanja u beogradskom naselju Zvezdara, nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok su iz tog tužilaštva navodili da nisu, Apelaciono tužilaštvo donelo je konačnu odluku. Kako saznajemo, za smrt Zorana nadležno je Više javno tužilaštvo.

Nedeljković je pretučen 25. aprila ove godine, a mesec dana kasnije je preminuo od povreda koje je zadobio. Tačno pet meseci od ovog tragičnog događaja optužnica protiv Nikole Š. nije podignuta jer niko nije nadležan. Porodica prebijenog Zorana od samog početka tvrdi da je istraga slučaja loše vođena, od same kvalifikacije događaja pa do činjenice da napadaču nije određen pritvor.

Foto: Privatna arhiva

Kako je portal Nova.rs nedavno pisao, istragu napada je isprva vodilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zbog nanošenja povreda ali je nakon Zoranove smrti, predmet preuzelo Više javno tužilaštvo. Nakon četiri meseca, ovo tužilaštvo vratilo je predmet Prvom tužilaštvu, nakon čega su kontaktirali Apelaciono tužilaštvo kako bi ono utvrdilo ko je zaista nadležan.

Jakša Peković, advokat porodice Nedeljković, rekao je tada za Nova.rs da je za njega neobično da Više javno tužilaštvo tako lako prihvati odbranu osumnjičenog – da se radi o blažem krivičnom delu.

„Neobično je da je u ovoj fazi, a da nisu saslušani čak ni predstavnici porodice, da se prihvati da se radi o grubom vređanju. Nije retka situacija da se okrivljeni brani na ovaj način, nije neobično ni da članovi prodice podrže takvu odbarnu, međutim neobično je da tužilastvo prihvati takvu odbranu. Imate primer ubistva u „Nani“ gde je okrivljeni u svojoj odbrani tvrdio upravo da je pre nego što se desilo ubisto dobio pretnje i uvrede od strane oštećenog, to su potvrdili i drugi svedoci, međutim tužilaštvo je do kraja insistiralo da se radi o teškom ubistvu“, naveo je advokat Peković i dodao:

„Sumnjam da se na snimcima, koje mi istini za volju nismo mogli da vidimo, čuje ko šta kome govori, pa je potpuno nejasno kako je VJT donelo odluku kojom se okrivljeni stavlja u povoljniji položaj. Posebno treba imati u vidu da je Vise tužilaštvo nadležno da preduzme i radnje iz nadležnosti nižeg, što nije i obrnut slučaj“, dodao je svojevremeno advokat porodice Nedeljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar