Foto:FilipKrainčanić/Nova.rs; nemanja jovanović/Nova.rs

Zoran Nedeljković (61) preminuo je 29. maja od posledica brutalnog prebijanja koje se dogodilo mesec dana ranije u beogradskom naselju Zvezdara, a skoro pet meseci od ovog tragičnog događaja optužnica protiv Nikole Š. nije podignuta jer niko nije nadležan. Prema saznanjima Nova.rs, Više javno tužilaštvo tvrdi da je za pomenuti slučaj nadležno Prvo osnovno javno tužilaštvo, dok iz tog tužilaštva navode da nisu, te da su kontaktirali Apelaciono tužilaštvo kako bi ono utvrdilo ko je zaista nadležan.

Nedeljković je pretučen 25. aprila ove godine, a mesec dana kasnije je preminuo od povreda koje je zadobio. Porodica prebijenog Zorana od samog početka tvrdi da je istraga slučaja loše vođena, od same kvalifikacije događaja pa do činjenice da napadaču nije određen pritvor, a sada se pojavila nova nesvakidašnja okolnost.

Foto: Privatna arhiva

Prema saznanjima Nova.rs, istragu napada je isprva vodilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zbog nanošenja povreda ali je nakon Zoranove smrti, predmet preuzelo Više javno tužilaštvo. Nakon četiri meseca, ovo tužilaštvo vratilo je predmet Prvom tužilaštvu.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu ustupilo je na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu predmet protiv okrivljenog Nikole Š. zbog krivičnog dela teška telesna povreda. Naime, u toku istrage koja se vodi pred VJT u Beogradu, na nesumnjiv način je utvrđeno da je osumnjičeni Nikola Š. krivično delo izvršio na mah, pri čemu je bez svoje krivice bio doveden u jaku razdraženost napadom, zlostavljanjem i teškim vredjanjem od strane povredjenog, pokojnog Zorana Nedeljkovića“, navodi se iz Višeg javnog tužilaštva za Nova.rs.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako navode, da je pokojni Nedeljković predhotno zlostavljao i teško vređao okrivljenog i članove njegove porodice, proizlazi iz iskaza okrivljenog Nikole Š. i svedoka, njegove majke Desanke Š.

„Takođe, okrivljeni je prethodno bio napadnut od strane Nedeljkovića, dokazuje se video zapisom koji se nalaze u spisima predmeta. Za krivično delo teška telesna povreda zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina, te je ovo krivično delo u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva, zbog čega je postupajući javni tužilac doneo odluku o ustupanju nadležnosti“, navode iz Višeg tužilaštva i podsećaju da je nakon ovog događaja policija o istom obavestila Prvo tužilaštvo, a da je po smrti okrivljenog Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo predmet na nadležnost.

Nemanja Nedeljković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Međutim, iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva za naš portal su naveli da ni oni nisu nadležni.

„Prvo osnovno javno tužilastvo je primilo spise koji su vraćeni na nadležnost od strane Višeg javnog tužilaštva, te smo se obratili Apelacionom javnom tužilaštvu kako bi ono, kao zajednička viša instanca, odredilo koje će tužilaštvo biti nadležno za postupanje u ovom krivično-pravnom događaju“, rečeno je za naš portal iz Prvog OJT.

„Okrivljeni se stavlja u povoljniji položaj“

Jakša Peković, advokat porodice Nedeljković, navodi za Nova.rs da je za njega neobično da Više javno tužilaštvo tako lako prihvati odbranu osumnjičenog – da se radi o blažem krivičnom delu.

„Neobično je da je u ovoj fazi, a da nisu saslušani čak ni predstavnici porodice, da se prihvati da se radi o grubom vređanju. Nije retka situacija da se okrivljeni brani na ovaj način, nije neobično ni da članovi prodice podrže takvu odbarnu, međutim neobično je da tužilastvo prihvati takvu odbranu. Imate primer ubistva u „Nani“ gde je okrivljeni u svojoj odbrani tvrdio upravo da je pre nego što se desilo ubisto dobio pretnje i uvrede od strane oštećenog, to su potvrdili i drugi svedoci, međutim tužilaštvo je do kraja insistiralo da se radi o teškom ubistvu“, navodi advokat Peković i dodaje:

„Sumnjam da se na snimcima, koje mi istini za volju nismo mogli da vidimo, čuje ko šta kome govori, pa je potpuno nejasno kako je VJT donelo odluku kojom se okrivljeni stavlja u povoljniji položaj. Posebno treba imati u vidu da je Vise tužilaštvo nadležno da preduzme i radnje iz nadležnosti nižeg, što nije i obrnut slučaj“, dodaje advokat porodice Nedeljković.

Nemanja Nedeljković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nepravedni postupci tužilaštava“

Sin ubijenog Zorana, Nemanja Nedeljković, navodi za naš portal da oseća duboku tugu i gubitak zbog smrti svog oca, a istovremeno oseća i frustraciju prema nepravdi u vezi sa celokupnim pristupom predmetu.

„Ogorčen sam zbog nedostatka pravde i osećam se nemoćnim pred nepravednim postupcima tužilaštava“, navodi potreseni sin.

Pravda za Zokija“ je internet peticija sa ciljem da se slučaj rasvetli i da dobiju pravdu. Na istoimenom sajtu javnost može da pročita detaljne informacije o celom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar