Foto:Nova.rs

Sumnja da su pojedinci iz policije sarađivali sa pripadnicima klana Veljka Belivuka, pojavljuju se u nekoliko predmeta, ali do sada nijedan pripadnik MUP-a nije seo na optuženičku klupu sa pripadnicima klana.

Među članovima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prema optužnici, nema policajaca. To bi moglo da se promeni. Inspektori Aleksandar Purković i Nikola Vračević prvi su policijski službenici MUP-a – optuženi da su pripadnici klana Veljka Belivuka. Za sada im se sudi odvojeno ali je predloženo da se taj predmet pripoji suđenju klanu. U međuvremenu jedan od inspektora Nikola Vračević najavio je sudu da je spreman da se sporazume sa tužilaštvom o priznanju krivice. Marker otkriva detalje optužnice protiv ove dvojice policijskih inspektora.

Pročitajte još:

Klan Vejka Belivuka dobijao je poverljive podatke o protivnicima I saradnicima iz podzemlja od policijskih inspektora I to iz evidencije MUP-a. To se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva po kojoj je prošle nedelje počelo suđenje Aleksandaru Purkoviću, nekadašnjem inspektoru Policijske stanice Zvezdara i Nikoli Vračeviću inspektoru Odeljenja za potrage beogradske policije. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ovu dvojicu policajca da su odavanjem policijskih podataka 2020. godine postali pripadnici Belivukovog klana i počinili krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

Među ključnim dokazima Tužilaštvo i u ovom postupku citira poruke dobijene sa šifrovane Skaj kominikacije, koje su razmenjivali inspektor Purković i Belivukov prvi saradnik – Marko Miljković. Miljković je u toj komunikaciji koristio već poznati nadimak “Kratos”. Purković nadimak “Šerif”.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Policijske podatke koje je prosleđivao Miljkoviću, kako tužilaštvo navodi, inspektor Purković je dobijao od drugooptuženog Vračevića ili tako što je u bazu MUP-a ulazio preko pristupnih šifara kolega, koje je znao.

Od optuženog inspektora, Miljković je, tako, tražio i dobio policijske podatke o osobama koje su klanu bile važne kako bi osigurali primat u podzemlju. Podaci su se odnosili na i na protivnike ali i na one koji su u tom trenutku, sa klanom Belivuk bili na istoj strani u podzemlju.

Prema Skaj porukama, koje su citirane u optužnici, inspektor Purković je Miljkoviću slao fotografije i policijske podatke o navijaču Crvene zvezde Lazaru Vukićeviću. Klan je dobio i fotografije i podatke o članovima njima suprostavljene grupe pod vođstvom Luke Bojovića – Veljku Banoviću i Aleksandru Šarcu. Navijač zvezde i Šarac su ubijeni u oktobru 2020., dok je Banović koji se pominje u citiranim porukama pobegao van zemlje. Upravo o bektvu Banovića, Purković obaveštava vođu kriminalnog klana, Miljkovića.

Predmet Miljkovićevog interesovanja, sudeći prema citiranim Skaj porukama nisu bili samo poznati neprijatelji klana, već i oni sa kojima su navodno bili na istoj strani kao beogradske ispostave kavačkog narko-klana. Tako je od inspektora Purkovića, Miljković tražio i dobio informacije o vođama vračarskog klana – Nikoli Vuševiću i Nikoli Kačareviću.

Skaj komunikacija otkriva da je inspektor Purković 19. avgusta 2020. obavestio Miljkovića da Vušević ima poternicu Interpola I potragu Trećeg odeljenja beogradske policije zbog ubistava.

Vračarsku grupu, policija je inače operativno dovodila u vezu sa ubistvom Vladimira Popovića Popa, takođe saradnika Luke Bojovića, a koje je izvršeno u decembru 2018. i do danas nije zvanično rasvetljeno.

Foto:MUP Srbije

Poruke o drugom vođi vračarske grupe, koje Miljkoviću šalje Purković su daleko interesantnije i to zbog toga što se pominju policijske starešine. U porukama se navodi već čuveni policijski nadimak Vučko, ali po svemu sudeći i imena tadašnjih rukovodilaca beogradske policije, Milana Stanića i Ilije Milačića. Optuženi Purković prema navodima tužilaštva je Miljkoviću prvo poslao fotografiju vođe Vračaraca, Nikole Kačerevića, a onda i informaciju o planu da se Kačarević uhapsi.

“Brate, čekam tebe, pričao sam sa Vučkom, ići ću direktno kod Stanića i kod Ilije da im predočim ono sve što smo pričali, al vidi mi za sliku, da se pokaže oću, i onda ih dižemo sve.”

Ko je Vučko, koji se pominje u Skaj porukama, kao ni u u brojnim sudskim postupcima do sada, ni u ovoj optužnici nije otkriveno. Po nadimku Vučko javnosti je poznat pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković, čiju je fotografiju sa tribina Partizana, i to u društvu Belivuka i Aleksandra Stankovića, “Insajder” objavio još 2016. godine. Od tada, nadimak Vučko i ime Nenada Vučkovića pominjali su se u sudskim postupcima za ubistvo Vlastimira Miloševića i na suđenju Dijani Hrkalović, ali bez objašnjenja da li je uopšte reč o policijskom funkcioneru. Sada se isti nadimak pominje i u postupku protiv dvojice inspektora.

Tužilaštvo u optužnom predlogu predlaže da se Purkoviću i Vračeviću izrekne mera zabrane vršenja potiva, kao i da se Purković osudi na kaznu ne manju od četiri godine, a Vračević na najmanje dve godine zatvora.

BONUS VIDE3O: Veljko Belivuk ispituje svedoka-okrivljenog Srđana Lalića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar