Foto: Nova.rs, MUP Srbije

Aleksandar Purković Purke, jedan od dvojice uhapšenih policajaca zbog saradnje s klanom Veljka Belivuka, odranije je poznat srpskoj javnosti, kada se pisalo o njegovim podvizima. O Purkoviću se pre nekoliko godina izveštavalo kao o hrabrom policajcu koji se rvao s dilerom u nameri da ga uhapsi, međutim, kasnije se njegovo ime pominjalo u drugom kontekstu. Dve godine kasnije skočio je da odbrani navijača Nikolu Vavića u koga je pucao ubijeni Lazar Vukićević, a nešto kasnije ispitan je kao svedok na suđenju za ubistvo Bojana Mirkovića u Belvilu.

Purković i Vračević su danas saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal, a terete se da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Veljko Belivuk i Marko Miljković odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP-a.

Purković se i pre nekoliko godina našao u fokusu javnosti, tačnije 2015., kada se pisalo o njegovim uspesima. Tada je u dvorištu OŠ „Stevan Dukić“ na Karaburmi uhvaćen maloletni diler. Osumnjičeni je pružao otpor prilikom hapšenja, a Purković je, nakon desetak minuta rvanja, uspeo da savlada dilera. Tada mu je povređen prst.

Nikola Vavić Foto: Privatna arhiva

I dve godine kasnije o njemu se pisalo, i to nakon što je navijaču Nikoli Vaviću spasio život ispred jednog kluba u Beogradu, kada je pucano na njega. Tada je na Vavića pucao ubijeni Lazar Vukićević, a Purković je odbranio navijača, a potom sam krenuo u potragu za napadačem.

Lazar Vukićević Foto: Privatna arhiva

Tokom potere policajac je ispalio hitac u vazduh pošto se i sam našao na nišanu pucača. Za Purkovića se tada spekulisalo da je blizak navijaču Vaviću.

Uhapšeni policajac se tri godine kasnije ponovo našao u fokusu javnosti, nakon što je ispitan kao svedok na suđenju za ubistvu u Belvilu. Pred sudom je istakao da je ubijenog Mirkovića poznavao 20 godina i da su išli zajedno u osnovnu školu.

Pročitajte još:

Na pitanje da li je znao da je Mirković bio iz kriminogene sredine, Purković je odgovorio da nije znao. Istakao je da nije znao da je ubijeni Mirković bio u bilo kakvoj vezi sa kriminalom, ali da je „mogao da pretpostavi da će sve da ode na tu stranu jer je Mirković bio naprasite naravi i učestvovao u tučama“.

Ubistvo Mirković okarakterisano je kao mafijaško, a motiv stravične likvidacije nije poznat.

BONUS VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare