Foto: N1, Privatna arhiva

Jelena Živanović bila je obična devojka, ali je imala tu nesreću da joj je otac bio sve nego neobičan - bivši policajac koji je promenio je stranu i postao kriminalac, a "izvukao" se tako što je postao svedok saradnik u postupku protiv Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam. Zbog oca ispašta i danas, ne zbog Joce Amsterdama već zbog srpske policije i administracije.

Zoran Đorđević, bivši policajac, promenio je stranu i postao je kriminalac koji se povezao sa nekoliko svojih kolega i počeo da radi prljave poslove. Ali, Đorđević upada u sukob sa zakonom i odlučuje se da izbaci poslednji adut – svoja saznanja o ubistvu Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, davne 1995. godine. Policija je tada uhapsila direktne izvršioce, takođe bivše pripadnike MUP Srbije koji su izrešetali Marjanovića na sportoskom centru „Olimp“ – Miodraga Prodanovića i Bojana Milosavljevića. Njih dvojica i Zoran Đorđević uhapšeni su posle razbojništva u Golupcu.

Zoran Đorđević odlučuje da ponovo promeni stranu i nudi se kao svedok saradnik u postupku koji se vodi protiv Sretena Jocića, koga je, kako je tvrdio, mogao da poveže sa ubistvom Marjanovića. Njegovo „znanje“ je doprinelo osudi Jocića, a Kraljevina Holandija je rešila da mu pruži utočište.  Tamo je i pobegao, a kasnije, nakon par meseci mu se pridružuje porodica.

Pročitajte još:

Ipak, porodica odlučuje da se vrati u Srbiju dok Zoran, sa kojim već tada nisu imali nikakav kontakt, ostaje u Holandiji. I tada počinje borba njegove ćerke Jelene i njene porodice koja i danas traje. Država Srbija, koja je preuzela odgovornost za Jelenu i njenu porodicu je zatajila, njen slučaj kao da je izgubljen u kancelarijama srpske policije, ali ona nastavlja borbu.

„Nakon mog intervjua portalu Nova.rs u junu, čula sam se više puta sa bivšim direktorom policije i sadašnjim savetnikom za Nacionalnu bezbednost predsednika Republike Srbije Miloradom Veljovićem, kada je on odmah pokazao volju da se ovo sve reši i ispravi nepravda, naneta mojoj porodici od MUP-a i tužilaštva. Zamolio me je da mu napišem detaljan izveštaj da bi se podsetio svih detalja, jer on odavno nije u MUP-u. To sam i učinila. Napisala sam mu sve što se izdešavalo na 15 strana i poslala na Andrićev Venac. Tu sam iznela samo činjenice, koje je lako proveriti, kao što su: kršenje procedura i zakona, dovođenja u zabludu i slično. Nakon što je pročitao moj dopis, gospodin Veljović ga je poslao Direkciji policije, koja je trebalo da ga prosledi Jedinici za zaštitu svedoka, jer je ona u tom slučaju imala najviše postupanja i time želeći da čuje i njihovo mišljenje“, počinje svoju priču Jelena Živanović.

Milorad Veljović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I još jedan visoki funkcioner SBPOK-a je imao tu postupanja, ali on je preminuo, a o pokojnicima ni sve najlepše ni sve najgore…

Čekala se da Jedinica za zaštitu svedoka i njenog načelnika Gorana Živkovića budu upoznati sa predmetom pre nego što bude zakazan sastanak sa nama. To se odužilo, kočilo je u Direkciji policije.

„U međuvremenu smo se Veljović i ja svakodnevno čuli i tek na naše pozive načelnik Živković zakazuje sastanak, iako u tom trenutku nije imao izveštaj kod sebe što smo saznali na samom sastanku. Dala sam im svoj primerak dokumentacije da kopiraju, pričali smo dva sata, kada sam ja uz svaku činjenicu koju sam iznela pokazala i dokaze. Sastanku su prisustvovala dva pripadnika jedinice za zastitu svedoka, načelnik, mama i ja. Jedan od te dvojice nam je i sam rekao na kraju da se vidi da je bilo propusta od strane MUP-a. Upravo ti njihovi propusti su nam naneli štetu. Načelnik Goran Živković mi je obećao da će izveštaj sa sastanka napisati iste nedelje i poslati Direkciji policije, koja je trebalo taj izveštaj da prosledi Veljovicu, a on meni. Ono što je obećao to je i učinio, ali Direkcija do dan danas nije prosledila izveštaj Veljoviću. To se desilo krajem avgusta, a u međuvremenu smo Milorad Veljović i ja stalno bili u kontaktu. Veljović mi je jednom prilikom rekao da verovatno čekaju formiranje Vlade i novog ministra unutrašnjih poslova“, nastavlja svoju priču ćerka zaštićenog svedoka.

Sreten Jocić Foto:N1

„Dobili su Vladu, dobili su ministra i šta sad čekaju, šta to koči u toj Direkciji policije!? Evo ja ih javno pozivam i prozivam da pošalju izveštaj gospodinu Veljovicu, jer je sve tako očigledno i jasno, da nema mesta čekanju, a ako im nešto nije jasno neka me pozovu kao što su me zvali i tražili da iz Policijske stanice Obrenovac provere moju tvrdnju kako je vraćen pištolj koji je moj otac, zaštićeni svedok Zoran imao u legalnom posedu i sa dozvolom za nošenje, iako po zakonu nije imao pravo na to. Kolega iz Obrenovca je proverio u sistemu, bilo je tačno sve što sam rekla, ali su oni njemu opet vratili na proveru želeći time da ja u svojstvu građanina dam izjavu što sam i učinila i tom prilikom priložila potvrdu da je pištolj regularno vraćen od strane mame, jer Zoran to nije učinio kad je pobegao. Ne znam ko radi u toj Direkciji, a i ne interesuje me, ko god, ono što znam je da je i gospodin Veljović sam rekao da je pošteno da se ispravi nepravda koja je načinjena nama i da se time niko drugi ne bi oštetio“, naglašava Jelena Živanović.

Foto:MUP Srbije

A koji su to ogromni zahtevi Jelene Živanović koje Srbija ne može da ispuni?

Ona je završila srednju školu u Srbiji i htela je da nastavi školovanje u Holandiji. Holanđani su prepravili diplomu na izmišljeno ime pod kojim se Jelena krila i tako je mogla da nastavi školovanje. U Holandiji je završila višu školu. Iako su sva dokumenta dobili bez problema i brzo, zapelo je sa diplomom Jelene Živanović. Ono što su Holanđani uradili sa srpskom diplomom, MUP Srbije ne ume da uradi sa holandskom.

„Godinama ne uspevam da mi naše vlasti priznaju diplomu iz Holandije. Srpske vlasti su nas uputile na Jedinicu za zaštitu svedoka, između ostalog i Milorad Veljović. Jedinica je dva puta uputila zvanični zahtev holandskim vlastima tražeći potvrdu mog lažnog identiteta ili neki input, što je nemoguće, jer bi time ugrozili zaštićenog svedoka, to jest Zorana Đorđevića. Namerno i svesno idu na ono što unapred znaju da je nemoguće“, objašnjava Jelena Živanović. Dodaje da pored diplome, ima još par stvari gde treba ispraviti greške MUP-a i posledice tih grešaka, pa kaže: „U obostranom je interesu da rešimo ovo. Pitam Direkciju policije sad kad imaju Vladu i ministra šta još čekaju, šta im nije jasno, koji deo iz mog izveštaja im nije jasan, gde koči!?“

BONUS VIDEO: Obezbeđenje pred Specijalnim sudom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare