Vladimir Đukanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Disciplinski sud Advokatske komore Beograda (AKB) osudio je advokata i narodnog poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na novčanu kaznu od 300.000 dinara, saznaje Danas.

Đukanoviću je kazna izrečena zbog teže povrede discipline jer je u oktobru 2021. godine intervjuisao Predraga Koluviju, vlasnika plantaže Jovanjica koga zastupa u postupku koji se protiv njega vodi u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, piše Danas.

Đukanović, koji je istovremeno i narodni poslanik Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, se tereti da je svojim postupcima naneo štetu advokaturi i ugrozio njenu samostalnost i nezavisnost.

U optužnici disciplinskog tužilaštva AKB-a navodi se da je Đukanović “sa umišljajem, svestan da je delo zabranjeno” na portalu Objektiv.rs u emisiji “Ozbiljno sa Đukom” kao branilac Predraga Koluvije koga zastupa u postupcima Jovanjica 1 i Jovanjica 2, istovremeno u ulozi novinara, intervjuisao svog branjenika.

Đukanović, dodaje se u optužnici, tom prilikom je koristio informacije do kojih je došao kao Koluvijin branilac, te prihvatao sve njegove tvrdnje da je bio ucenjivan “tako što mu je iz Kabineta Ministra unutrašnjih poslova nuđena sloboda ako za ‘Jovanjicu” optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je ponuda uključivala i pominjanje Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, ali i Bratislava Gašića, šefa BIA”.

U optužnici se ističe da je Đukanović tom prilikom, ali i u kasnijim javnim nastupima, postupke protiv svog branjenika pripisivao korupciji i drugim zloupotrebama, a da “pri tom protiv odgovornih nije podneo krivičnu prijavu nadležnim organima, niti je raspolagao validnim dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične prijave”.

Iznošenjem ovakvih tvrdnji, dodaje se, on je putem medija vršio pritisak na javno mnjenje, te “agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta i neprofesionalnim sredstvima uticao na tok postupka”.

Na početku disciplinskog postupka Đukanović je istakao da ne smatra da je svojim postupcima povredio etičke kodekse advokatske profesije.

„Svi smo ovde kolege. Šta biste vi uradili u situaciji u kojoj je vaš klijent medijski stigmatizovan i unapred osuđen? Apsolutno sam smatrao da javnost ima pravo da čuje i drugu stranu. Ja bih isto ovo učinio“, kazao je Đukanović u izjašnjavanju na optužnicu.

Đukanović je dodao da je on inicirao intervju sa Koluvijom, a da mu je motiv bio “bestidna medijska kampanja” koja se vodi protiv njegovog klijenta.

„Ja sam mogao da stavim nekog novinara da uradi intervju, ali ja sam želeo da ga uradim. Sve ono što je on govorio u emisiji, on je već rekao pred sudskim većem, ali mediji ništa od toga nisu preneli. Očigledno da je bio u pitanju bojkot medija i smatrao sam da je bilo u interesu javnosti da se čuje i druga strana“, kazao je Đukanović.

Intervju koji je Đukanović radio sa Koluvijom emitovan je na Jutjub kanalu portala Objektiv. Intervju je snimljen u Koluvijinom stanu, imajuću vidu da je u tom trenutku bio u kućnom pritvoru.

Koluvija, koji se tereti da je bio na čelu kriminalne grupe koja je proizvela i pustila u promet 1,6 tona kanabisa je u intervjuu rekao da su mu policijski inspektori koji su ga uhapsili ponudili da ga puste ukoliko zločin pripiše bratu predsednika Srbije Andreju Vučiću i biznismenu sa Kosova Zvonku Veselinoviću.

U intervjuu Koluvija je svoje hapšenje okakraterisao kao “otmicu”, ali i kao “državni udar” rekavši da je naredba došla iz kabineta tadašnjem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

„Da podsetim ljude da je predsednik dva dana nakon moje otmice završio na VMA zbog srca. Ne bi me čudilo na primer da sam ja potpisao, ko zna šta bi se desilo tada. Uopšte ne želim da isključujem takve mogućnosti. Za mene je to pokušaj državnog udara, sto posto“, rekao je Koluvija svom braniocu.

Nakon intervjua, koji su preneli i drugi mediji, o Koluviji, koji je neposredno pre toga bio pušten iz pritvora, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prvo, taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Koluvijin intervju uklopio se u medijsku kampanju koja je tih dana vođena protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ali i policajaca i tužilaca koji su vodili istragu u slučaju Jovanjica.

Kampanja je intenzivirana nakon intervjua koji je u junu 2022. godine, takođe portalu Objektiv, dala Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a kojoj se sudi za zloupotrebu službenog položaja. Dijanu Hrkalović takođe zastupa Vladimir Đukanović, ali ovoga puta on nije vodio intervju.

Hrkalović je između ostalog iznela niz optužbi na račun svog nekadašnjeg pretpostavljenog Nebojše Stefanovića, ali i policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je uhapsio Koluviju, za koga je rekla da ima saznanja da “radi drogu”.

Nakon ovog intervjua, Više tužilaštvo u Beogradu je pozvalo inspektora Milenkovića na saslušanje.

Predrag Koluvija je prvookrivljeni u dva krivična postupka. U predmetu poznatom kao Jovanjica 1, on se tereti da je predvodio organizovanu kriminalnu grupu koja je proizvodila i stavljala u promet kanabis. Ovaj sudski postupak traje već par godina.

S druge strane, predmet Jovanjica 2, koji se fokusira na obaveštajno obezbeđivanje operacije proizvodnje opojne droge i u kom su optuženi i pojedini pripadnici policije i obaveštajnih službi, već duže vreme ne uspeva da izađe iz faze pripremnog ročišta.

Predsuda disciplinskog suda protiv Đukanovića nije konačna i on ima pravo žalbe.

BONUS VIDEO: Šta sve radi Vladimir Đukanović?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare