izbori 2020
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vladimir Đukanović, poslanik SNS, član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, ali i advokat optuženog Predraga Koluvije u slučaju “Jovanjica”, očito se nalazi u sukobu interesa. To potvrđuju i sagovornici lista “Nova” koji navode da tu postoji problem i da Đukanović “žari i pali” pravosudnim sistemom, učestvuje u biranju i razrešenju sudija i tužilaca, te da je došlo do koncentracije nespojivih funkcija u jednom čoveku koji se ne libi da ih koristi.

Vladimir Đukanović advokat je odbrane u slučaju “Jovanjica”, trenutno najvećem slučaju Tužilaštva za organizovani kriminal. On zastupa prvooptuženog Predraga Koluviju, koji se tereti za proizvodnju opojnih droga, a kome je nedavno u svojoj emisiji dao skoro dva sata prostora da priča šta želi i optuži koga hoće.

Osim što je, kako se izjasnio, novinar i advokat, Đukanović je i poslanik, ali i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, a samim tim i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. To znači da može da utiče na izbor sudija i tužilaca, kao i na njihovo razrešenje, premeštanje ili udaljenje.

Za Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbiju, nema dileme – Đukanović je u sukobu interesa. Ona za „Novu“ kaže da on mora da se odluči da li će i dalje da se bavi advokaturom ili će da se usmeri na organizaciju pravosudnog sistema.

“Mora da odluči da li će u isto vreme da brani okrivljene u vrlo bitnim slučajevima koji potresaju u krajnjoj liniji sistem ove države, da li će da bude član VSS i DVT ili će da bude medijski radnik. Funkcije koje ima su po svojoj sadržini u velikom neskladu jedna sa drugom”, smatra Škero.

Vida Petrović Škero Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đukanović brani i Aleksandra Jovičića, funkcionera SNS i bivšeg predsednika Opštine Palilula, koji se sumnjiči za trgovinu uticajem i u čijem stanu je nađeno 350.000 evra. Škero navodi da je normalno da za advokata angažujete nekog koga poznajete, ali da je to nedopustivo u slučaju Đukanovića.

“Neko ko je poslanik, predsednik Odbora za pravosuđe, neko ko je advokat i član dva tela koja obezbeđuju nezavisnost i samostalnost, mora sam da shvati gde je sukob interesa. Percepcija javnosti je takva da žari i pali pravosudnim sistemom Srbije, bira, učestvuje u razrešenju sudija, u Skupštini u predlaganju kandidata i razrešenja… i potom ponovo glasa. Došlo je do takve koncentarcije nekakvih vodećih funkcija u jednom čoveku, koji ih vrlo koristi”, kaže Škero.

prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Nemanja Nenadić, programski direktor “Transparentnosti Srbija”, navodi da postoji problem u našim zakonima.

“S jedne strane, predviđena je mogućnost da predstavnici advokature budu članovi VSS i DVT na predlog Advokatske komore, a postoji mogućnost i da neki advokat bude predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, a po funkciji onda i član VSS i DVT. To su očigledno lica koja odlučuju o pravima i obavezama kako aktuelnih, tako i budućih sudija i tužilaca, a sa druge strane, ne postoje nikakva pravila u zakonu koja bi sprečavala nastanak mogućeg sukoba interesa tim povodom”, kaže Nenadić.

On dodaje da ne postoje pravila koja bi takvim advokatima postavila neka ograničenja za obavljanje advokatske delatnosti za vreme dok su članovi VSS i DVT.

Da li je Đukanović u sukobu interesa i šta će preduzeti tim povodom pitali smo i Agenciju za sprečavanje korupcije, ali nam do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori.

BONUS VIDEO Privatna Palmina policija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram