Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs

Predrag Koluvija, većinski vlasnik imanja “Jovanjica, na kome je zaplenjena rekordna količina opojne droge, prilikom gostovanja u emisiji kod svog branioca Vladimira Đukanovića imao je odgovor na svaku tačku iz optužnice, međutim, neke stvari je ipak prećutao. Tako Koluvija, u nameri da dokaže svoju nevinost, nije objasnio odakle mu blinkeri za vozilo koje je koristio, zatim registarske tablice Uprave kriminalističke policje (UKP), a prećutao je i svoje veze s plantažama marihuane u Makedoniji.

Koluvijino gostovanje obeležila taktička odbrana u kojoj je imao odgovor na svako pitanja svog advokata, a sve u prilog tvrdnjama da je u celom slučaju žrtveno jagnje, pojedina pitanja vezana za slučaj “Jovanjica” ipak su ostala bez odgovora.

I dok je Koluvija pokušao da objasni da tog dana kada je izvedena akcija njegovog hapšenja na auto-putu Beograd-Niš nije tačno da je imao lažnu policijsku značku, već poklon od Internacionalne policijske asocijacije (IPA), u optužnici se navodi potpuno drugačije od tvrdnji vlasnika „Jovanjica – reč je o falsifikovanoj službenoj legitimaciji.

O blinkerima se vlasnik „Jovanjice“ nije čak ni izjašnjavao.

Naime, tog 13. novembra 2019. na autoputu Koluvija i njegov vozač Miloš Tofilović bili su u audiju koji je imao blinkere i pravoslavni krst sa oznakom srpske crkve na karoseriji.

Sa druge strane, Koluvija nije govorio ni o činjenici da je ponekad koristio registracije službe UKP na svom automobilu.

“Nije Koluvija objasnio ni zašto su ponekad na njegovo automobil stavljena registarske oznake Uprave kriminalističke policije. Upravo je deo dokaznog materijala snimak sa naplatne rampe na kom se vidi kako su optuženi za “Jovanjicu” zaustavili automobile na proširenju auto-puta i zamenili civilne registarske oznake policijskim”, piše NIN u najnovijem broju.

Plantaže u inostranstvu

Ostalo je nepoznanica i kako Koluvija nije govorio o vezama s plantažom marihuane u Severnoj Makedoniji.

Kako je BIRN ranije pisao, u makedonskom selu Debrište koje se nalazi u opštini Rosoman, u Tikveškoj kotliniima, nalazi se plantaža marihuane. Suvlasnik firme, koja gazduje tom plantažom je Predrag Koluvija, prvooptuženi u dve optužnice po kojima se vode postupci pred Sudom za organizovani kriminal u Beogradu.

Plastenici su danas napušteni, a do hapšenja Koluvije u njima je uzgajan kanabis, koji je prema dozvoli makedonske Vlade, smeo biti proizveden i korišćen isključivo u medicinske svrhe.

Takođe, iako se Koluvija se u emisiji “Kod Đuke” bavio i svojim sukobom s istražnim organima u inostranstvu, pojedine činjenica je, namerno ili slučajno, izostavio.

Nije govorio o saznanjima do kojih su svojevremeno došli istraživački novinari, poput toga da je početkom 2000. u Nemačkoj, gde je rođen, osuđivan kao višestruki prevarant.

Vlasnik “Jovanjice” zaboravio je da pomene i svog kuma, Vladana Lazovića Lazu, osuđivanog dilera. Naime, prilikom pretresa kancelarije okrivljenog Koluvije, ispod elaborata o legalizaciji marihuane, koji je navodno planirao da pošalje Ministarstvu poljoprivrede uoči svog hapšenja, pronađena je i fotokopija pasoša Lazovića.

Pročitajte još:

Kako su tada pisali mediji, reč je o čoveku koji je davne 2012. uhapšen u akciji “Cepelin”, za proizvodnju i distribuciju skanka. Tad je zaplenjeno 270 kilgrama skanka spakovanog za prodaju i 200 kilograma sirove marihuane, čija je vrednost iznosila oko milion i po evra. Pronađena je i veća količina oružja i eksploziva, kao i 200 hiljada evra.

Tada se u napuštenoj kući u Mirijevskom bulevaru nalazila laboratorija opremljena skupocenom i sofisticiranom opremom, a Organizovana kriminalna grupa drogu je prodavala za pet do sedam hiljada evra po kilogramu i bila je namenjena srpskom, ali i evropskom tržištu.

I dok je Koluvija odgovor na ključne detalje ipak uspeo da izbegne, sa druge strane, u emisiji je sebe predstavio kao žrtveno jagnje, kako dobropozicioniranih kompanija, tako i političkih obračuna u Srbiji.

On je istakao da su mu nakon hapšenja nudili iz kabineta tadašnjeg ministra policije Nebojšte Stefanovića da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Saradnici uhvaćeni s drogom

Koluvija nije govorio o svojim bliskim saradnicima, koji su ranije već osuđivani za narkotike. Podsetimo, tužilac Saša Drecun tokom jednog pretresa tražio da sud pribavi presudu suda u Segedinu o događaju iz 2011. kada su drugookrivljeni u postupku „Jovanjica“ Sergej Mrđa i Marko Bukvić uhapšeni na prelazu Roske zbog transporta skanka ka Mađarskoj. Pre toga, Drecun je istakao i da je optuženi Vule Bojović, pre nekoliko godina, uhapšen na granici Srbije i Hrvatske kada je u automobilom pokušao da prošvercuje 89 paketa marihuane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare