Vladimir Đukanović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda podigla je disciplinsku optužnicu protiv advokata i predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića, saznaje Danas. Optužnica je protiv Đukanovića podneta zbog intervjua koji je u oktobru prošle godine vodio sa svojim klijentom, vlasnikom plantaže Jovanjica Predragom Koluvijom.

Kako se navodi u optužnici, Đukanović je 1. oktobra prošle godine “sa umišljajem, svestan da je delo zabranjeno” na portalu Objektiv.rs u emisiji “Ozbiljno sa Đukom” kao branilac Predraga Koluvije koga zastupa u postupcima Jovanjica 1 i Jovanjica 2, istovremeno u ulozi novinara, intervjuisao svog branjenika, piše Danas.

Đukanović, dodaje se u optužnici, tom prilikom je koristio informacije do kojih je došao kao Koluvijin branilac, te prihvatao sve njegove tvrdnje da je bio ucenjivan “tako što mu je iz Kabineta Ministra unutrašnjih poslova nuđena sloboda ako za ‘Jovanjicu” optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je ponuda uključivala i pominjanje Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, ali i Bratislava Gašića, šefa BIA”.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

U optužnici se navodi da je Đukanović tom prilikom, ali i u kasnijim javnim nastupima, postupke protiv svog branjenika pripisivao korupciji i drugim zloupotrebama, a da “pri tom protiv odgovornih nije podneo krivičnu prijavu nadležnim organima, niti je raspolagao validnim dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične prijave”.

Iznošenjem ovakvih tvrdnji, dodaje se, on je putem medija vršio pritisak na javno mnjenje, te “agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta i neprofesionalnim sredstvima uticao na tok postupka”.

Pročitajte još:

Zbog navedenog, Đukanović se sumnjiči da je počinio težu povredu dužnosti advokata – postupanje advokata koji je član političke stranke ili njenog organa na štetu advokature ili kojom se ugrožava njena samostalnosti i nezavisnosti. Za težu povredu discipline, Zakon o advokaturi predviđa raspon kazne od novčane, do brisanja iz imenika advokata.

Nakon objavljivanja intervjua, protiv Đukanovića bile su ukupno podnete tri disciplinske prijave. Jednu je podnelo samo disciplinsko tužilaštvo AKB-a nakon pisanja medija, a drugu Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM. Ove dve prijave disciplinsko tužilaštvo je spojilo u jedinstven predmet u okviru kog je podignuta optužnica.

Katarina Golubović, predsednica JUKOM kaže za Danas da je prijatno iznenađena odlukom AKB-a da podigne disciplinsku optužnicu protiv Đukanovića, dodajući da do toga ne bi došlo bez sinergije pravnika i novinara, te da je ovaj postupak podjednako značajan za advokatsku, ali i za novinarsku struku.

„Đukanović se u prošlosti od ovih optužbi branio kontranapadima na JUKOM. U skladu sa tim, očekujem nove napade sa njegove strane. I pored toga, nadam se da će ova optužnica predstavljati početak procesa dekontaminacije u pravosuđu, počevši od advokature kao nezavisne profesije“, navodi Golubović.

S druge strane, disciplinska prijava užičkog advokata Desimira Dragojlovića koja se takođe odnosila na Đukanovićev intervju sa Koluvijom je odbačena kao nejasna i neobrazložena.

Vladimir Đukanović do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pozive našeg lista.

Đukanović je, podsetimo, član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik. Đukanović predsedava skupštinskim Odborom za pravosuđe, što ga po još uvek važećim zakonima, čini članom Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, tela koje ima značajnu ulogu u izboru i napredovanju nosilaca pravosudnih funkcija.

Pored toga, Đukanović se godinama unazad bavio i novinarstvom, a u poslednje vreme je svoje intervjue objavljivao na Jutjub stranici portala Objektiv.rs.

I pored toga što je relativno skoro počeo da se bavi advokaturom, Đukanović postupa u nekoliko vrlo vidljivih sudskih postupaka. Osim što zastupa Koluviju u predmetima Jovanjica 1 i 2, Đukanović brani i Dijanu Hrkalović, nekadašnju državnu sekretarku MUP-a od optužbi da je trgovala uticajem. Svojevremeno je zastupao Andreja Vučića u parničnom postupku protiv potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića.

Predrag Koluvija, prvookrivljeni u predmetu Jovanjica, tereti se da je organizovao kriminalnu grupu koja je neovlašćeno proizvodila i pustila u promet 1,6 tona opojne droge kanabis. Paralelno, protiv Koluvije se vodi i postupak Jovanjica 2 u kojem je fokus na obezbeđivanju operacije proizvodnje narkotika, a optužnicom je obuhvaćen niz pripadnika policije, civilnih i vojnih službi. Ovaj predmet već duže od godinu i po dana ne može da odmakne dalje od faze pripremnog ročišta.

VIDEO: Đukin put: „Denacifikacijom Balkana“ do Njujork tajmsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar