Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

Godinu dana nakon intervjua koji je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i advokat Vladimir Đukanović imao sa svojim branjenikom Predragom Koluvijom, inače vlasnikom imanja “Jovanjica”, podignuta je optužnica protiv njega i preti mu nekoliko sankcija - od izbacivanje iz Advokatske komore Beograda do novčanih kazni. Suđenje Đukanoviću odvija se u četiri koraka - disciplinski tužilac najpre podiže optužnicu, advokat iznosi odbranu, predlažu se dokazi i na kraju izriče presuda.

Disciplinski postupak protiv Đukanovića pokrenuo je disciplinski tužilac AKB, Biljana Kajganić, a tokom postupka trebalo bi da optuženi advokat iznese svoju odbranu, ali i dokaze kojima će pokazati da nije kriv za povredu dužnosti za koju se tereti.

Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, veće Disciplinskog suda donosi presudu, kojom se optuženi advokat ili oglašava krivim ili oslobađa.

“Đukanoviću se na teret stavlja teža povreda dužnosti, odnosno postupanje advokata koji je član političke stranke ili njenog organa na štetu advokature ili kojom se ugrožava njena samostalnosti i nezavisnosti. U roku od dve godine od spornog događaja trebalo bi da dođe do okončanja postupka, s obzirom da je to rok za apsolutno zastarelost. U slučaju da se oglasi krivim njemu preti nekoliko sankcija”, kaže izvor lista Nova iz Advokatske komore Beograda.

Vladimir Đukanović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ističe da je definitivno najoštrija kazna izbacivanja iz AKB.

“Za teže povrede može se izreći novčana kazna ili mera brisanja iz imenika advokata. Mera brisanja iz imenika može biti privremena ili trajna. Ipak, kod ovakvih slučajeva uglavnom se izriču novčane kazne”, kaže izvor našeg lista i dodaje:

“Suđenje funkcioniše potpuno isto kao i svako drugo, sem što je u okviru Advokatske komore i razlikuje se u sankcijama. Dokazni postupak, odnosno sam tok postupka, funkcioniše isto. Okrivljeni iznose odbrane, predlažu se dokazi i na kraju sledi presuda.”

Intervju koji je svojevremeno Đukanović imao s Koluvijom izazvao je buru u javnosti, a shodno tome povelo se i pitanje da li je advokat u sukobu interesa zbog svog poteza.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Sem što je nastupao i kao advokat prvooptuženog u slučaju za “Jovanjicu”, nastupao je i kao novinar. Takođe, Koluvija je u pomenutoj emisiji, uz asistenciju svog advokata, optuživao političke funkcionere, navodeći da su ga terali da za aferu „Jovanjica“ optuži porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izjavio je tada da mu je iz kabineta, tada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, nuđena sloboda ako za ‘Jovanjicu” optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, te da je ponuda uključivala i pominjanje Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, ali i Bratislava Gašića, šefa BIA”.

Pomenute optužbe nisu dobile epilog, jer nisu podnete krivične prijave.

Vladimir Đukanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon pomenutog intervjua povelo se pitanje i da li Đukanović svojim postupkom vrši pritisak na pravosuđe, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, a samim tim i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca i može da utiče na izbor sudija i tužilaca.

Pročitajte još:

Iz Advokatske komore Beograda kratko je juče rečeno za Novu da će Displinski sud doneti svoju odluku potpuno objektivno.

Tri prijave

Inače, kako je Danas nedavno objavio, nakon objavljivanja intervjua, protiv Đukanovića bile su ukupno podnete tri disciplinske prijave. Jednu je podnelo samo disciplinsko tužilaštvo AKB-a nakon pisanja medija, a drugu Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM. Ove dve prijave disciplinsko tužilaštvo je spojilo u jedinstven predmet u okviru kog je podignuta optužnica.

VIDEO: Jovanjica ponovo u Skupštini Srbije: Da li nam je potrebno Ministarstvo z borbu protiv organizovanog kriminala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar