Na planini Bešnjaja danas je položen kamen temeljac za izgradnju odmarališta za decu, a radove finansira jedan otac koji je ostao bez svog sina. Želja Slavoljuba Milanovića je da napravi mesto u kojem će mnogi mališani sticati uspomene, u ovu ideju založio je celokupnu imovinu, a jedini uslov mu je bio da objekat nosi ime njegovog sina Bogdana.

Na Bešnjaji planini na 17 kilometara od Kragujevca položen je Kamen temeljac i osveštani su radovi na izgradnji odmarališta za decu, koje će se zvati po preminulom mladiću Bogdanu Milanoviću.

Inicijativu je pokrenuo njegov otac Slavoljub, koji je danas emotivno doživeo početak radova.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Pet godina sam prazan, a danas srce počinje malo da mi se puni. Znam da će ostati neko sećanje. Sve ove godine koje živim bez Bogdana, živeo sam za ovaj dan. Ovo će za mene biti spomenik i sad živim za dan kada će se deca ovde zaigrati“, rekao je Slavoljub.

Slavoljub je za izgradnju dečjeg odmaralista donirao svu ušteđevinu svog preminulog sina koji je radio kao programer u Americi.

Kao inicijator i investitor potpisao je ugovor o međusobnim obavezama i saradnji sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem.

Odmaralište bi trebalo da bude izgrađeno za godinu dana, a grad se obavezao da će izgraditi pristupne puteve.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Dašić je takođe rekao i da ce igralište biti završeno „ko god da pobedi na lokalnim izborima“.

„Ovo nema nikakve veze sa politikom, ovo ima veze samo sa decom koja će uskoro ovde biti. Na kraju krajeva, grad se obavezao ugovorom i koga god Kragujevčani da izaberu svakako će biti toliko normalan da završi ovo“, rekao je gradonačelnik Dašić.

Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kako je Bogdanov otac ranije govorio za Nova.rs, želja mu je bila da ime svog sina sačuva od zaborava.

Slavoljub Milanović, Bešnjaja kamen temeljac budućeg odmarališta Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ko je bio Bogdan Milanović?

Bogdan je u svom kratkom životu uspeo da ostvari ,,američki san‘‘. Kao talentovan i nadaren učenik matematičkog smera Prve kragujevačke gimnazije, školovanje je već posle trećeg razreda gimnazije nastavio u Olimpiji u državi Vašington.

Foto: Privatna arhiva

Za njegov brilijantan um nije bilo granica, pa je bez ikakve muke stekao univerzitetsku diplomu na Minesota univerzitetu u Mineapolisu, a kasnije magistrirao i doktorirao programiranje.

Po završetku fakulteta prvo radno mesto programera mu je bilo u novinskoj agenciji Rojters, a kasnije se vinuo u samostalne vode.

Inventivan i sa vizionarskim idejama, Bogdan je u Americi počeo da pravi ,,čuda‘‘. Osmislio je i kreirao brojne aplikacije, programe za mnoge agencije, avio kompanije, a 2017. godine napravio je program koji je bio uvršten među 10 najboljih u svetu. Od tog programa je u trenutku plasiranja, zarađivao 50.000 dolara mesečno.

Posle lekarskog pregleda na koji je otišao zbog glavobolje, 2013. godine saopšteno mu je da ima tumor na mozgu.

Usledile su tri operacije, prva te 2013, pa 2015. i treća ponovo dve godine kasnije.

Posle treće operacije 2017. godine Bogdanu je bilo bolje. U tom periodu uspeo je i da doktorira programiranje, ali se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršalo pred sam kraj 2018. Za njega je tada organizovan specijalni medicinski let do Srbije, ali je nažalost, izdržao samo do Turske. Preminuo je u bolnici u Istambulu 3. januara 2019.

Imao je samo 29 godina.

Njegov otac Slavoljub se tada posvetio dobročinstvu i humanitarnim donacijama. Iza Bogdana je ostalo dosta novca. U tišini, bez ikakve javnosti i potpuno anonimno njegov otac je donirao oko milion dolara bolesnoj deci, bolnicama i školama za opremanje učionica i informatičkih kabineta.

Preostalih 380.000 evra odlučio je da uloži u izgradnju odmarališta za decu na Bešnjaji kod Kragujevca, na istom mestu gde je do 90-tih godina prošlog veka postojalo odmaralište u vlasništvu grada.

***

BONUS VIDEO: Zbog vršnjačkog nasilja deca 10 dana ne idu u školu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare