Za razliku od dece koja idu u državne vrtiće i kojima je od 1. septembra boravak u njima besplatan, roditelji mališana koji idu u privatne predškolske ustanove suočavaju se sa ogromnim problemom - em su privatni vrtići podigli cene, em im naplaćuju svaki izostanak deteta oko 600 dinara po danu. Roditelji se bune, osećaju da su diskriminisani jer im subvencije koje grad daje više nisu dovoljne, pa iz džepa neretko moraju da dodaju i do 30.000 dinara. A posebno su u problemu one porodice sa dvoje ili više dece, koji idu u privatne vrtiće. Ne treba zaboraviti da mnoga deca idu u privatne kolektive jer nema mesta u državnim.

Roditelji dece, koji su na listi za upis u vrtiće ostali ispod crte, nemaju drugog rešenja nego da pošalju dete u privatni vrtić. Grad subvencioniše boravak u ovim vrtićama, ali do određenog iznosa.

Od 1. septembra, grad je povećao subvenciju za sve vrtiće – i državne i privatne u jednakom iznosu od 28.140 dinara. Iako su u sistemu, vlasnici pojedinih privatnih vrtića toliko su podigli cene da subvencije nisu dovoljne, pa su roditelji primorani da iz džepa dodaju i do 30.000 dinara.

Roditelji se žale i na to što ukoliko dete izostane iz privatnog vrtića, njih to dodatno košta oko 600 dinara po danu, jer se refundira samo 50 odsto. Ova odluka je trebalo da bude promenjena i da, uz izveštaj lekara ili rešenja o godišnjem odmoru, taj trošak ne ide na teret roditelja. Ali je ipak ostala na snazi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvobitna odluka da će se refundirati deset izostanaka deteta bez opravdanja, promenjena je nakon deset dana.

Prema novoj Odluci, o pravu na naknadu kompletno je izbačen deo u kom se pominje da će Grad refundirati deset neopravdanih izostanaka deteta. Da stvar bude još gora, u novoj odluci se ne pominju opravdani izostanci, pa će roditelji iz svog džepa plaćati kada dete bude bolesno ili kada odu na godišnji odmor.

Majka dvoje mališana od pet i tri godine koji idu u privatni vrtić u beogradskom naselju Zemun navodi za Nova.rs da su roditelji ljuti i razočarani što su na ovaj način diskriminisani u odnosu na one čija deca idu u državne vrtiće – em plaćaju vrtić, em plaćaju i kada im je dete bolesno i ne dolazi u kolektiv.

„Kad sam upisala dete u vrtić, mesečno smo izlazili na oko 7.000 – 8.000 dinara, što je bilo prihvatljivo. Nikada nisam očekivala da privatni vrtić bude u potpunosti besplatan, ali rekoh, možda će nam ukinuti te penale, pa Bože moj, plaćaću 6.000 svaki mesec, nije strašno. Međutim, ja plaćam kada mi dete ne dolazi u vrtić. Zanima me, onda, koju uslugu ja plaćam, ako mi dete ne ide u vrtić?“, pita se ova majka.

koronavirus u vrtićima
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U slučaju državnih vrtića, grad nikada nije obračunavao penale kada dete ne ide u vrtić. Čak štaviše, tada je račun, uz opravdanje, izveštaj lekara ili potvrde o godišnjem odmoru, umanjen. Ali u privatnim vrtićima je situacija drugačija.

„Valjda je normalno da mi se ne naplaćuje ako mi dete ne ide u vrtić, a meni se dan kada ne dolazi naplaćuje oko 600-700 dinara. Plaćam nešto što mi nije pruženo. A kada ide, plaćam 400 dinara po danu Pa, kako to? Pritom, ako je dete bolesno, roditelj mora da otvori bolovanje kod poslodavca i onda je i zarada umanjena. Osećam se izigrano, dostojanstvo mi je povređeno, napravila se neka diskriminacija jer mi apsolutno imamo pravo na taj državni vrtić, ali država nema kapaciteta za prijem dece. Nismo mi krivi što nema dovoljno mesta za svu decu“, podvlači naša sagovornica.

Privatni vrtići koštaju i do 50.000 dinara

Boravak u najvećem broju privatnih vrtića u Beogradu košta oko 35.000 dinara mesečno, ali ima i onih koje roditelji plaćaju i do 50.000 dinara.

Za većinu, upis deteta u privatnu predškolsku ustanovu nije stvar prestiža.

„Cena našeg vrtića nije visoka koliko obično zna da bude, ali što se tiče tog tretmana kada su u pitanju izostanci, to je svuda isto. Nama se jednom zaređao ceo mesec da deca ne idu, pa sam morala da dodam 24.000 dinara iz svog džepa, pored subvencije. Sada u septembru vratili su mi subvenciju iz avgusta koja je bila po staroj odluci, a vrtić je već počeo da primenjuje svoju cenu od 1. septembra, pa sam onih 20.000 što sam dobila od države kao pomoć, morala da dam za vrtić“, kaže naša sagovornica.

Dodaje da su mnogi njeni prijatelji u septembru, iz nužnosti, a ne prestiža, upisali decu u privatan vrtić, misleći da nema penala ukoliko dete ne dolazi u kolektiv.

„Potpisali smo ugovore 1. septembra, međutim, 13. je doneta odluka koja je identična odluci koja je prethodila julu, jedina razlika je što umesto 22.000 odnosno 80 odsto te cene koju su oni odredili da je za državni vrtić, samo sada 100 odsto, odnosno 28.140. Ali u septembru su vrtići uglavnom povećali cenu za 10 odsto. S druge strane, ja razumem te ustanove, ipak je inflacija u pitanju. Nekako se snalazimo da sve to iznesemo, ali ima i roditelja koji rade za manju platu. Suludo je da im pola plate, ako ne i cela, ode na vrtić“, zaključuje ova majka.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

S druge strane, mama dvoje mališana koji idu u privatnu predškolsku ustanovu na Voždovcu, plaća vrtić 42.000 dinara po detetu, te joj ova odluka o penalima jako teško pada.

„Deca nisu dobila državni vrtić i zbog toga idu u privatni. Konkurisali smo redovno, ali nije bilo mesta za njih. I onda smo primorani da plaćamo vrtić 37.000 dinara, odnosno od oktobra 42.000 po detetu. Jedina dobra stvar je što naš vrtić daje ustupak pošto nam ide dvoje dece, pa je onda cena po detetu 39.000. Svakako, to je puno. Sada, po novom, suvbencija bi trebalo da iznosi 28.140, ali mi još uvek nismo dobili tu novu subvenciju. Pre toga je bila 22.000, pa smo mi dodavali otprilike 15.000 po detetu. U našem privatnom vrtiću, dete bilo da ide ili ne, plaća 37.000, odnosno sada 42.000, a subvencija se smanjuje 50 odsto za taj dan kada nije bila. Pošto su tada cene bile 1.000 dinara dnevno, kada je bila 22.000 subvencija, umanjivala se, znači, za 500 dinara. Tako da smo mi, u najboljem slučaju, ako dete ide ceo mesec, doplaćivali 15.000 dinara, ako ide manje, od toga onda cena, naravno, ide više“, objašnjava ona.

Dodaje da im se umanjuje cena vrtića 50 odsto ukoliko imaju najavu da deca neće dolaziti više od mesec dana u kontinuitetu.

„Dakle, ako najavimo da deca neće dolaziti, onda u tom periodu plaćamo 50 odsto, odnosno 18.500, ali je umanjena cena subvencije za sve to vreme koje dete ne ide. Znači, dobićemo, na primer, 11.000. Kada dete ne ide, dan je oko 500 dinara. Oni su nama obećali da će se subvencija povećati sa 22.000 na 28.000, ali su nam takođe rekli da se svako opravdanje deteta računa i ne umanjuje se subvencija. Pritom, dete ima pravo na deset dana da izostaje, ako ide kod bake i deke, uz opravdanje i ne umanjuje se. Za bolest ipak mora da donese opravdanje doktora i ne umanjuje se. Mi smo u svakom slučaju, ukoliko deset dana opravdavamo, dobijali punu subvenciju odnosno 28.140, ali sada su oni sve to promenili i vratili na ono staro – deteta nema u vrtiću, sa opravdanjem ili bez njega, umanjuje se subvencija“, naglašava ova majka.

Foto: Printscreen Newsmax Adria/Video

U okviru grupe na Fejsbuku „Zdrava beba“, pokrenuta je peticija „Za bolje uslove boravka dece u vrtićima u Beogradu i protiv povećanja finansijskih nameta roditeljima novom odlukom grada“, čiji je cilj da se izjednače uslovi boravka za svu dece na teritoriji grada.

Redakcija Nova.rs uputila je pitanja Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu o tome zašto je odluka u privatnim vrtićima takva da roditelji plaćaju izostanak deteta, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Rekonstruisani vrtić poplavljen, Grad ne reaguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare