Cvetković Foto: Privatna arhiva

Pretnje otkazom, psihičko maltretiranje, vređanje i primoravanje na nezakonite radnje od strane vd direktorke, za sekretarku OŠ ‚,Nadežda Petrović‘‘ iz Velike Plane kulminirale su početkom ove nedelje, kada je u kancelariji izgubila svest. Hitna pomoć je sekretarku Jelenu Cvetković na nosilima iznela iz škole, a zbog pogoršanja zdravstvenog stanja ona je i dalje na bolovanju. Cvetković je protiv vd direktorke podnela tužbu za mobing, a za Nova.rs je ispičala šta je sve prethodilo njenom zdravstvenom kolapsu.

Osnovna škola ,,Nadežda Petrović‘‘ iz Velike Plane, zbog prijave za mobing i ugrožavanja zdravlja sekretarke Jelene Cvetković, ponovo je dospela u medije. O ovoj školi šira javnost je saznala u novembru prošle godine, kada je za samo tri meseca dva puta poništen konkurs na kome je trebalo da bude produžen mandat aktuelnoj direktorki, a koja, očigledno, nije po volji vladajuće SNS.

U školi je tada za vršioca dužnosti postavljena Vlatka Milosavljević, koja se prema rečima sekretarke Jelena Cvetković, svim silama upinje da bude izabrana na ponovljenom, trećem po redu, konkursu za direktora.

Foto: Privatna arhiva

Cvetković, kao sekretarka škole i po toj funkciji najbliža saradnica vd direktorki, kaže da od samog početka trpi mobing, pretnje, ucene i primoravanje da na nezakonit način smene jednog člana Školskog odbora, kako bi Vlatka Milosavljević imala obezbeđenu većinu na konkursu.

Dodaje, da takva vrsta maltretiranja ne prestaje ni sada dok je na bolovanju, te da je vd direktorka svakodnevno uznemirava porukama sa zvaničnog školskog mejla i kako kaže, šalje ,,razna akta koja nisu u njenoj nadležnosti‘‘ i poziva je da se vrati na posao.

,,Otvoreno mi je rekla da nisam politički podobna‘‘

Sekretarka Cvetković je do sada podnela dve tužbe za mobing protiv Vlatke Milosavljević. Ona za Nova.rs priča da je od samog postavljanja vd direktorke ,,trn u oku‘‘, te da kontinuirano dobija pretnje da će joj ‚,završiti otkaz‘‘.

,,U ponedeljak me je verbalno napala u kancelariji dok sam bila sama. Ja sam je ljubazno zamolila da mi dostavi svoju dokumentaciju za personalni dosije koja je nedostajala. Ona je počela da me vređa, provocira, vređala je moje malo dete, rekla mi je da može da radi šta god poželi, zato što ima podršku predsednika opštine koji je iz SNS-a. Rekla je da će on meni lično završiti otkaz, jer ja nisam politički podobna i da nisam poslušna jer odbijam da radim po njenim instrukcijama. Od mene je tražila da na nezakonit način smenimo jednog člana Školskog odbora. Ja sve što radim, radim u skladu sa zakonom i smatram da nisam prekršila nijedno pravilo. Trpim mobing samo zbog toga što politički nisam podobna za njih‘‘, ispričala je sekretarka škole.

Jelena Cvetković Foto: Privatna arhiva

Jelena dalje priča da joj je zbog psihičkog maltretiranja pozlilo, pa dodaje da joj se pre nego što je izgubila svest, direktorka Milosavljević, kako kaže, podrugljivo obratila rečima ,,dušice, nije valjda da ti se ponovo slošilo‘‘.

Naša sagovornica navodi i da to nije prvi put da joj se vd direktorka obraća neprimerenim rečima, te da je njeno dvogodišnje dete nazivala ‚,bolesnim derištem‘‘ i zahtevala od nje da prekine bolovanje koje je uzela zbog deteta i kako kaže, pretila joj inspekcijom zbog ,,otvaranja lažnog bolovanja‘‘.

,,Pretila mi je dok sam bila u ordinaciji kod pedijatra‘‘

,,Rekla mi je da ću ,dobro da je upamtim‘ ne budem li odmah došla na posao, da će me prijaviti lokalnoj samoupravi, Ministarstvu prosvete i prosvetnoj inspekciji zbog otvorenog bolovanja. Sve se to dešavalo za vreme pregleda mog deteta kod pedijatra. Doktor koji je pregledao dete samoinicijativno se javio da svedoči na sudu i da će dati izjavu u policiji, zbog pretnji kojima je prisustvovao‘‘, ispričala je Cvetković samo jedan od primera mobinga koji trpi.

Navodi da, osim nje, pretnje i pritisak trpe i članovi njene porodice i da se, kako kaže, ne oseća bezbedno u mestu u kom živi.

Zastrašivanje, pretnje i ucene koje trpi na svom radnom mestu, Cvetković je prijavila nadležnim organima, a za naš portal kaže da je o svemu što joj se deševa odlučila javno da progovori, da bi se, kako ističe, ,,stalo na put‘‘, ljudima poput direktorke u njenoj školi.

,,Svi koji trpe zastrašivanje na poslu treba da puste svoj glas i da se ljudi poput Vlatke Milosavljević zaustave. Da im se više na dozvoli da maltretiraju zaposlene, samo zbog toga što nisu politički podobni ili što ne žele da krše zakon. Ja sam postala žrtva mobinga, samo zbog toga što odbijam da prekršim zakon i što direktorki, kako je ona rekla, nisam htela da pomognem da ,vlada školom‘‘‘, zaključila je na kraju sekretarka Jelena Cvetković.

Nova.rs bez odgovora od v.d. direktorke

V.D. direktorka Vlatka Milosavljević, danas nije odgovarala na pozive i poruke koje smo joj uputili, kako bismo čuli i drugu stranu u vezi sa optužbama za mobing u Osnovnoj školi ,,Nadežda Petrović‘‘ u Velikoj Plani.

Ona je na tu funkciju postavljena u novembru prošle godine na mandat od šest meseci, a u ovoj školi trenutno je, u poslednjih nekoliko meseci, raspisan treći konkurs za izbor direktora.

Na prethodna dva, za direktora je izabrana Vesna Ilić, koja tu funkciju obavlja od 2001. godine, ali su oba oborena. Ministarstvo je za Nova.rs saopštilo da su konkursi oboreni ,,iz proceduralnih razloga“.

Sama direktorka Ilić, tada je za naš portal izjavila da je svojevremeno odbila članstvo u SNS-u i izrazila sumnju da su to bili pravi razlozi za obaranje konkursa.

Vesna Ilić Foto:Privatna arhiva

Slučaj mobinga koji se dogodio sekretarki, bivša direktorka je okarakterisala kao ‚,iživljavanje‘‘ vd direktorke, koja, kako je rekla, nije htela ni da pozove hitnu pomoć.  Nekadašnja direktorka, o svemu je otvorenim pismom, u koji je naš portal imao uvid, obavestila ministra prosvete Branka Ružića i zahtevala da ih ‚,spasi od sopstvenog izbora‘‘.

,,Čuli smo vrisku iz kancelarije. Pomoćna radnica je Jelenu vraćala u svest, a vd direktorka se sramotno ponašala. Stajala je sa strane i mrtva hladna gledala kako je vraćamo u svest. Mi smo pozvali hitnu pomoć, koja je kasnije po službenoj dužnosti pozvala policiju. Ja sam policiji davala izjavu, a o svemu sam obavestila i ministra Ružića i upitala ga da li zna kakvu je osobu imenovao da nam bude vd direktor. Od škole koja je bila za primer, sada više ne ličimo na obrazovnu instituciju‘‘, revoltirana je nekadašnja direktorka Vesna Ilić.

Ona je na kraju rekla da priprema dokumentaciju za novi konkurs koji je raspisan i da će ponovo konkurisati za mesto direktora u školi, ali je izrazila i sumnju i pita se da li će za isto mesto moći da konkuriše i osoba koja ima dve prijave za mobing.

BONUS VIDEO: Politički mobing na palanački način

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare