Foto: Privatna arhiva

Za samo tri dana, osnovna škola u Omoljici kod Pančeva, bila je mesto drame, peticije, obrta i epiloga kojim su zadovoljni i meštani i kolektiv škole. Sve je počelo, kada dugogodišnjem direktoru Vladimiru Ristiću nije produžen mandat, a na njegovo mesto imenovan je vršilac dužnosti. Usledio je bunt građana koji dva dana nisu slali decu u školu. U međuvremenu, novopostaljena direktorka podnosi ostavku, a Školski odbor donosi odluku da se vrati stari direktor.

U Osnovnoj školi ,,Dositelj Obradović’’ nastava se danas odvija uobičajenim ritnom, a koliko do juče, vladala je napeta atmosfera.

Foto: Privatna arhiva

Novopostavljena direktorka na svom poslu dva dana je imala gotovo prazne učionice. Na nastavu je dolazilo tek nekoliko desetina učenika, pošto je velika većina roditelja odbijala da šalje decu u školu, zahtevajući da se vrati stari direktor.

Iznenadni obrt dogodio se juče popodne, kada je vd.direktora podnela ostavku. Sada je u toku procedura za vraćanje starog direktora.

Zbog zavrzlame oko ,,poželjnog’’ i ,,nepoželjnog’’ direktora, koja je nastala odlukama Ministarstva prosvete i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, trpela su deca, a za one koji nisu upoznati sa dešavanjima u ovoj osnovnoj školi, evo kratkog podsećanja.

Direktor Vladimir Ristić, tu funkciju obavljao je u dva mandata, a na poslednjem konkursu bio je jedini kandidat. Poverenje da školu vodi i u trećem mandatu, dobio je gotovo stopostotnom podrškom i od kolektiva i od Školskog odbora.

Foto: Privatna arhiva

Umesto očekivanog rešenja za izbor, direktoru Ristiću je baš na svetog Savu, dan školske slave, stigla ,,čestitka’’ da je smenjen. Obrazloženje je da nema položen ispit za licencu za direktora.

Minisatar Branko Ružić naložio je novo raspisivanje konkursa, a Pokrajinski sekretarijat ekspresno šalje dopis sa imenom vd. direktora, koja na to mestu stupa već sutradan.

Gotovo cela Omoljica je ustala na noge i u kratkom roku 1.700 građana je potpisalo peticiju da im se vrati stari direktor.

Foto: Privatna arhiva

Portal ,,Pančevac’’ je preneo i da je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović ,,stao na direktorovu stranu’’, te da je izjavio da je ,,gospodin Ristić radio dobar posao’’.

’’S obzirom na to kakva je atmosfera ovde, Vladimir Ristić je najbolje rešenje za mesto direktora škole. Mi ćemo mu dati punu podršku kao i Mesna zajednica Omoljica’’, rekao je gradonačelnik.

Vladimir Ristić, u međuvremenu je, odlukom Školskog odbora, vraćen na svoju staru funkciju.

Ristić: Umoran sam, bitno je da su se deca vratila u školu

Posle turbulentnih dešavanja, smene, pa ponovnog imenovanja, direktor Ristić za Nova.rs danas je izjavio da je najbitnije da su se deca vratila na nastavu i da se situacija u školi umirila.

Odluka da bude izabran za vd direkktora, koju je Školski odbor doneo posle ostavke njegove prethodnice, zatekla ga je na bolovanju, a za naš portal je iskreno rekao da je ,,ovo bio naporan period’’, kao i da je ,,mnogo umoran’’.

,,Još uvek očekujem potvrdu iz Pokrajinskog sekretarijata o imenovanju. Da bi primopredaja bila zvanična, potrebna je određena procedura i da Školski odbor usvoji moje imenovanje prema potvrdi koju čekamo iz Sekretarijata’’, kaže on.

O svemu što se dešavalo, kratko je rekao da je moglo ,,mirnije’’, te da nije bilo potrebe za ovakvom situacijom, jer je, kako podvlači, prilikom konkurisanja za mesto direktora ispoštovao svu proceduru.

Dodaje i da obrazloženje za njegovu smenu koje su dali Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje – da nema položen ispit za licencu direktora ,,ne stoji’’.

,,Prethodna procedura je potpuno zakonita. Spominjala se licenca za koju je sad evidentno da uopšte nije eliminacioni uslov za izbor direktora. Ministar je jednostavno imao potpuno pravo da dâ imenovanje na osnovu konkursa koji je sproveden. Zašto je Pokrajinski sekretarijat doneo odluku o eliminaciji, odnosno odbijanje saglasnosti, ja još, iskren da budem, nisam shvatio. Ali, eto, tako je kako je’’, pokušao je Ristić da razjasni ovu situaciju.

Foto: Privatna arhiva

Na kraju je rekao i da je ,,zbog zajednice i zbog dece’’ prihvatio poziciju vd-a, iako smatra da je prema zakonu potpuno opravdano, kako kaže, da dobije imenovanje direktora.

Škola u Omoljici koristi udžbenika iz Fondacije ,,Alek Kavčić’’

Na društvenim mrežama prethodnih dana se provlačilo da je direktor škole u Omoljici, žrtva progona zbog toga što je u nastavu uveo udžbenike iz Fondacije ,,Alek Kavčić’.

Međutim, Vladimir Ristić, za naš portal je kratko rekao da ne može udžbenike da dovodi u ovaj kontekst. On je potvrdio da škola od septembra koristi udžebike iz Fondacije, te da je sve, kako kaže, urađeno prema proceduri i zakonu i da je o udžbenicima obavešteno Ministarstvo prosvete.

BONUS VIDEO: Nastavnici, učenici i roditelji u odbrani direktora škole u Omoljici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar