Foto:Privatna arhiva

"Dunavska bajka više nije bajka otkad je otišao Steva!", ovako u jednoj rečenici za Nova.rs uznemireno kažu roditelji dece "Srednje vrtićke" grupe u predškolskoj ustanovi "Dunavska bajka" u beogradskom naselju Borča jer je omiljeni vaspitač njihovih mališana, Stevan Simić, iznenada i bez ikakvog prethodnog obaveštenja, prestao da radi u ovoj ustanovi.

Majka Tijana Nedeljković čije dete ide u ovaj vrtić, kaže za Nova.rs da je razočarana Upravom PU „Boško Buha“ u čijoj nadležnosti je „Dunavska bajka“, zato što su mališane, ali i roditelje uskratili prava da znaju zbog čega je „njihov drug Steva“, iznenada napustio ustanovu.

Pročitajte još:

„U internet grupi dobili smo poruku od vaspitača, koji se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i saopštio da više neće biti vaspitač grupe u koju idu naša deca jer je prebačen u drugi vrtić. Objasnio je da mu je javljeno danas i da će već sutra biti na novom radnom mestu“, kaže Tijana.

Foto:Privatna arhiva

Prema njenim rečima, ovakva odluka Uprave je ishitrena, a na štetu mališana koji tuguju zbog odlaska vaspitača.

„Pobunili smo se jer smatramo da za psihofizički i mentalni razvoj 36 dece koliko ih ima u grupi i sa kojima je Stevan provodio više vremena nego sa svojom decom, nije dobro niti zdravo da im vaspitač kojeg obožavaju ode preko noći, bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Trebalo je pripremiti mališane na to jer su se prilično vezali za njega, što je i normalno“, ističe ova majka.

Foto:Privatna arhiva

Roditelji dece su u ponedeljak uveče dobili poruku od vaspitača, a već sutradan uputili su dopis Upravi vrtića u kom traže da se preispita ova odluka zarad dobra njihove dece.

„On nije samo vaspitač, on je njihov drug Steva. Zbog cele situacije sa koronavirusom, konačno su se sa njim stopili i izgradili međusobno poverenje koje je sada narušeno. Deca su osetljiva, plačljiva, sada na vrtić gledaju drugačije nego kada je Steva bio tu. Kao odgovor, dobili smo upozorenje da ih više ne zovemo i da se roditelji smire jer vaspitaču, navodno, na ovaj način odmažemo. A ne znam samo kako. Ali konkretan odgovor zašto je premešten, nismo dobili“.

Dopis vrtić Dunavska bajka

Uprava vrtića, kako nam kažu roditelji, svaki dan navode različite razloge odlaska vaspitača Steve.

„Nekome kažu da je Stevan prebačen jer se jedan roditelj požalio na njega, pa drugome da je tom nekom vrtiću potrebna ispomoć jer se vaspitači često razboljevaju… Zamislite! S tim ne možemo da se složimo jer je stiga zamena za Stevana. Ako već postoji zamena za njega, odnosno drugi vaspitač, zašto ne ode tamo gde je potreban, a ne da smene Stevu? Pa su, između ostalog, pričali kako je lično Stevan podgrejao roditelje da traže da ga vrate. Bezobrazluk“.

Foto:Privatna arhiva

Majka Lidija Tasković kaže za Nova.rs da je prvog dana Stevinog odsustva uočila određene promene kod svoje četvorogodišnje ćerke.

„Primetila sam da je Dunjada tiha, tužna i nekako odsutna. Pitala sam je šta joj je, a ona mi kaže zašto je vaspitač Steva otišao bez pozdrava i da li je moguće da ih više ne voli. Dete oseća! Plašim se ne samo za nju nego za svu tu decu koja istinski vole Stevana iako on i te kako ume da bude i strog i ljut i namrgođen, ali opet, uvek uz svoju grupu, odnosno našu decu“, priča nam Lidija.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ona dodaje da je vrtić neozbiljan jer se vaspitači u poslednje vreme često menjaju, a to loše utiče na decu.

„Radim u prosveti, a kada dođu deca za upis u prvi razred, svi učitelji se pitaju ko je taj Steva, a kada ih pitam zbog čega ih zanima, oni kažu njegova deca su najbolja, nema šta ih ne nauči taj čovek. Verujte. Gospođa iz Uprave vrtića kaže kako niko nije zvao da hvali Stevu. Zašto bi, pobogu, neko zvao da ga hvali, valjda bi roditelji zvali ako nešto nije u redu, ako imaju neke zamerke na njega? A čim niko nije zvao, znači da smo zadovoljni njegovim radom. Glupost neviđena, ali nemaju drugi odgovor“.

A ustvari, kako nam priča, vaspitač Stevan je bio „trn u oku“ Upravi jer se previše zalagao za obnovu sobe i drugih prostorija u vrtiću.

„Otkad je u Dunavskoj bajci, on vodi bitku kako bi deci tamo bilo lepo. Zalagao se da se preuredi prostor između tri sobe kako bi bilo boravište dece iz svake od tih soba, a vrtić kao ustanova davao je očajan doprinos u tome, skoro nikakav, pa je Steva često organizovao prikupljanje sredstava među roditeljima. Uprava vrtića nije nikada ništa uradila. Sve su radili vaspitači. Verujem da je ta njegova osobina da se zalaže doprinela ovoj situaciji. A da ne govorim o kupatilu. Deca nemaju kupatilo već nekoliko meseci, odnosno njihovo nije funkcionalno, pa idu u toalet u drugu grupu. Moja Dunja se kući nijednom nije upiškila otkad je skinula pelene, a u vrtiću, malo-malo, pa mokra jer ne stigne na red. Stevan se zalagao i za kupatilo, ali eto, oteraše čoveka“, iznervirano kaže ova majka.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Redakcija Nova.rs kontaktirala je Upravu PU „Boško Buha“ kako bismo saznali zašto je vaspitač prebačen u drugi vrtić, bez prethodnog obrazloženja, a iz ove ustanove kazali su nam da ne mogu da pričaju ništa bez direktorke koja je baš u tom trenutku izašla.

BONUS VIDEO: Vrtićima i školama stigao važan dopis: „Zbog zagađenosti decu ne izvodite napolje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare