Foto: Nova.rs

Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu je još u avgustu 2021. godine, dobio obaveštenje od izvođača radova da je odabrana lokacija za premeštanje spomenika u selu Negrišori kod Lučana. Kako navode, investitor je u skladu sa izdatim uslovima, bio u obavezi da obavesti Zavod, kao nadležnu službu zaštite o početku izvođenja radova, kako bi se obezbedio stručni konzervatorski nadzor. Umesto toga, Zavod je iz medija saznao da je spomenik uklonjen.

Spomenik posvećen žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, srušen je i uništen, prilikom radova koje kineska kompanija obavlja na deonici autoputa od Pakovraće do Požege. Navodno, tako što ga je velikom silinom „kašikom“ zakačio ogromni bager kineske kompanije koja izvodi radove na toj deonici autoputa.

Postament je izvaljen, a pet skulptura, mermerne ploče sa imenima izginulih vojnika i boraca sa područja Lučana, kao i drugi delovi te spomeničke celine, rasuti su po putu i mestu na kome se to obeležje nalazilo.

Pročitajte još:

Radnici Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva izvršili su uvid na licu mesta, ali zanimljivo na osnovu informacija pribavljenih iz medija. Kako su naveli u izveštaju, zatekli su da su demontirani delovi spomenika na platou pored puta, tridesetak metara od temelja urušenog spomenika.

Inače, iz Zavoda tvrde da su skulpture i ploče sa natpisima demontirane još u oktobru prošle godine, što je znatno ranije od nedavnog rušenja ostalih delova spomenka.

Samo dan nakon što se saznalo za ovaj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika.

„Došli su u toku noći sa kamionima i džipovima. Sve ostatke su utovarili i odvezli. Navodno, kako kažu, spomenik će biti rekonstruisan. Nije mi jasno kako, kada je ceo bio polomljen“, objasnio je Milan Blagojević iz Negrišora.

Zavod za zaštitu spomenika je potvrdio da su nedostajuća ljudska figura i ploče sa natpisima odmah, po demontaži, prevezeni u obližnji kamp izvođača radova, i da se na parceli u Negrišorima, na kojoj je bilo predviđeno izmeštanje spomenika, nalazi betonirani plato.

Tvrde da im nije dostavljen projekat, pa im zbog toga nisu poznate karakteristike platoa, poput njegove debljine i strukture.

BONUS VIDEO Oskrnavljeni spomenici u Ivanjici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare