Foto: Wikipedia/BrankaVV

Spomenik u selu Negrišori, kod Lučana, posvećen žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, srušen je i uništen, prilikom radova koje kineska kompanija obavlja na deonici autoputa od Pakovraće do Požege. Samo dan nakon što se saznalo za ovaj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika. Niko ne zna gde su ostaci završili.

Spomenik je, navodno, slučajno srušen u nedelju, 19. marta, tako što ga je velikom silinom „kašikom“ zakačio ogromni bager kineske kompanije koja izvodi radove na toj deonici autoputa.

Foto: Nova.rs

Postament je izvaljen, a pet skulptura, mermerne ploče sa imenima izginulih vojnika i boraca sa područja Lučana, kao i drugi delovi te spomeničke celine, rasuti su po putu i mestu na kome se to obeležje nalazilo.

Foto: Nova.rs

Meštani su ogorčeni, jer je spomenik, kakao opisuju, „brutalno sravnjen sa zemljom“.

PROČITAJTE JOŠ

„Zatekao sam ih kada su počeli da ruše školu koja je bila sagrađena još 1930. godine. I počeo sam da snimam. Oni su prestali a dvojica kineskih radnika su me bukvalno oterali. Nakon toga srušen je i spomenik koji su meštani sela podigli. Tužno. Sve je ovo moglo da se spreči. Nikoga nije bilo briga. Ne verujemo da je bio nesrećan slučaj“, kaže meštanin Slavko Toplaović.

Foto: Nova.rs

Samo dan nakon što se saznalo za ovaj slučaj, uklonjen je svaki delić spomenika. Niko ne zna gde su ostaci završili.

„Došli su sinoć sa kamionima i džipovima. Sve ostatke su utovarili i odvezli. Navodno, kako kažu, spomenik će biti rekonstruisan. Nije mi jasno kako, kada je ceo bio polomljen“, objašnjava Milan Blagojević iz Negrišora.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović tvrdi da je u pitanju „nesrećan slučaj, koji se dogodio u nedelju, 19. marta, u radno vreme, tokom radova na deonici autoputa“. O uništenju spomenika, obavešten je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, čiji predstavnici su bili na licu mesta.

Foto: Nova.rs

Zavod bi rebalo da odredi uslove koje bi kineska kompanija, nakon rekonstrukcije, trebalo da ispuni i da spomenik vrati u pređašnje stanje i da ga postavi na drugu lokaciju. Spomenik će biti pomeren za 100 do 200 metara od mesta na kome se nalazio, jer je bio u zoni gradilišta.

Foto: Nova.rs

Meštani podsećaju na to da su, sedamdesetih godina prošlog veka, sami finanirali izgradnju i postavljanje spomenika ispred Doma kulture „Danilo Mitrović“. Na osam kamenih sarkofaga, koji služe kao postolje, postavljena je skulptura pobednika, visoka, 2,25 metara, a s njene leve i desne strane su po dve skulpture: partizanka i sužanj, ranjenik i narikača. Na jednoj mermernoj ploči su uklesana imena 85 ratnka iz Pvog svetskog rata, a na drugoj imena 60 boraca i žrtava fašističkog terora tokom Drugog svetskog rata.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, poručio je da je rušenje spomenika „nedopustivo“ i od izvođača radova zatražio da „hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije“.

BONUS VIDEO Oskrnavljeni spomenici u Ivanjici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare