Foto: Wikipedia/BrankaVV

Salvu negativnih komentara izazvala je informacija da su kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega srušili spomenik palim borcima u selu Negrišori. U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove, to je za Nova.rs potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

On navodi da je jutros sa predstavnicima kineske firme koji su angažovani za gradnju auto- puta imao sastanak, kako bi utvrdio šta se zapravo dogodilo.

Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori u opštini Lučani Foto:FoNet/Ozon Press

„U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju“, kaže Dolović za naš portal. O celom slučaju su, navodi naš sagovornik, obavešteni predstavnici kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika.

„Oni će već danas izaći na teren da sagledaju da li je uopšte moguće obnoviti te svetinje“, objašnjava Dolović.

Kako nezvanično saznajemo u Zavodu za zaštitu spomenika, ta ustanova je pre dve godine zahtevala izmeštanje ovog kompleksa koji se nalazi na trasi auto-puta.

„Niko nas nije kontaktirao u međuvremenu da bi nas konsultovao kako to da se izvede. Mnogo spomenika je oštećeno, diskutabilno je šta ćemo moći da uradimo“, kaže naš sagovornik.

Kako je ranije preneo portal Ozonpress, meštani Meštani sela Negrišori su zgroženi, ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi, i konstatuju da ne znaju da li je onaj ko je to uradio bio „pijan ili drogiran“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare