Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti na Banjici, okupljeni u neformalnu inicijativu "Ne damo Paunovu", održali su večeras ispred Ministarstva zdravlja protestni skup, sa koga su zatražili da se ta zgrada renovira i privede nameni, a ne da se zatvori.

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici zatvorena je 14. jula po nalogu građevinskog inspektora, sa obrazložnjem da na objektu postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po njegovu stabilnost i bezbednost, njegove okoline i života i zdravlja ljudi.

Predstavnik neformalne inicijative Dejan Đoković rekao je da su iz Ministarstva dobili vrlo jasnu poruku i da im je rečeno da će biti odgovoreno u roku od nekoliko dana, što nije prihvatljivo, jer je“neodgovorno da ne postoji plan sanacije, izvođač radova i rok u kojem će to biti“.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

On je ukazao da je zgrada dnevne bolnice bila „u izvesnom građevinskom problemu“ i da to traje već nekoliko godina, ali da pacijenti nisu krivi za to.

Ovo što se danas dešava sa bolnicom u Paunovoj može da se sutra proširi i na druge bolnice, upozorio je Đoković.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Predstavnica neformalne grupe Snežana Timotijević istakla je da se ukidanjem bolnice pogoršava i otežava proces lečenja od zavisnosti, a izostaje i suštinska sistemska porodična terapija, što će ostaviti vidljive posledice po društvo.

Ovo je pitanje koje se tiče svake od naših porodica. Ne morate u porodici imati bolest zavisnosti, ali će vas ona jednog dana ipak dokačiti. Zato Srbija treba da ima više takvih ustanova, upozorila je Timotijević, koja je pozvala sve političke stranke i organizacije civilnog društva da se priključe njihovoj inicijativi i protestu, „na način na koji oni to smisle“.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Podsećamo, pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici iznenada su ostali bez medicinske pomoći, zbog čega su, kažu, danas organizovali protest ispred zatvorenih vrata te ustanove. Najosetljiviji pacijenti, koji se u okviru porodične terapije leče od alkoholizma, kockanja, psihoaktivnih supstanci, sedativa, ostali su bez svoje bolnice, jer Grad Beograd nije odobrio rekonsturkciju zgrade Dnevne bolnice.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar