Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grupa roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar” podržala je inicijativu da se obustavi nastava u postojećoj zgradi škole i da školska godina bude okončana zaključno sa 3. majem, kada se u ovoj školi desilo masovno u kojem je živote izgubilo devetoro dece i čuvar škole.

Više od 150 roditelja učenika škole „Vladislav Ribnikar“ zahteva da školska godina bude završena zaključno sa 3. majem, kada se desio tragični događaj koji je, kako kažu, nasilnim putem prekinuo normalno školovanje.

“Sve ono što se u školi dešavalo nakon 3. maja predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi ‘normalno’ stanje u školi. Krizni plan koji uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu, ima jedino za cilj da prikrije posledice tragičnog događaja”, navodi se u saopštenju grupe roditelja.

Oni dodaju da smatraju da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika i da je jedino rešenje – momentalni prekid nastave i okončanje radne školske godine.

PROČITAJTE JOŠ

Roditelji navode da su za ovakav stav dobili podršku eminentnih stručnjaka iz oblasti neuropsihijatrije i psihoterapije.

“Školska godina se na tragičan način završila trećeg maja. Svaki dan posle toga nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi”, zaključili su roditelji.

Šta kaže struka? 

Sudski veštak i neuropsihijatar, dr Zoran Đurić u svom mišljenju koje je prosledio roditeljima iz „Ribnikara navodi“ da masovno ubistvo desetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja predstavlja snažan stres za svu decu.

„Emocionalna klima drugarstva, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i poverenja je narušena ovim zločinom“, navodi se u obrazloženju ovog lekara.

Dodaje se da doživeti ranjavanje u oružanom napadu, prisustvovati smrti dragih drugova, saznati da drugovi sa kojima ste se viđali svaki dan u školi i u druženjima više nisu živi – predstavlja traumatični događaj prvog reda.

„Da bi se ova posttraumatska reakcija smirila i sanirala, potrebno je da deca ne dolaze u školu, na mesto zločina, jer ih to retraumatizuje: izaziva im nevoljna sećanja na traumatični događaj (flash back-ove), remeti im spavanje i sanjanje, primorava ih na ponašanje izbegavanja – moraju da se klone svih mesta, situacija i sadržaja koja ih na bilo koji način podsećaju na zločin, to ih čini razdražljivom i depresivnom“, navodi se u obrazloženju ovog lekara.

Danas Savet roditelja, sutra redovna nastava 

Danas će se održati i Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ na kom će se raspravljati o ključnim pitanjima.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Stevandić izjavio je da će prisustvo policije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, biti pojačano od ponedeljka kada ponovo počinje nastava koja je obustavljena nakon što su u toj ustanovi ubijeni devet učenika i radnik obezbeđenja.

BONUS VIDEO: Vučić konačno odgovorio zašto nije posetio školu „Ribnikar“: Zapalio sam sveću u crkvi, nisam vodio kamere