Foto: N1

"Mi smo u sedmom, od ukupno devet krugova pakla", tako nam trenutnu epidemiološku situaciju i borbu protiv korone opisuje doktorka Anđela Gavrilović iz Udružnja ujedinjeni protiv kovida.

Naša sagovornica je neurolog u Kliničko bolničkom centru „Zvezdara“ koji je trenutno u kovid sistemu. Ona upozorava na sve nedaće sa kojima se zdravstveni sistem susreće – ispaštaju i pacijenti i zdravstveni radnici.

„Jedino što može da nas možda izvadi iz pakla u koji tonemo su hitne i radikalne mere bez izuzetaka, nikakva ekonomija ne sme nikada nikome biti ispred ljudskog zdravlja i života. Sistem je pukao i već je gore nego u julu i avgustu jer je broj bolesnih neprocenjivo veliki, ne rade se kontrolni PCR po izlečenju, zaraza se širi nekontrolisano a oboleli od drugih stanja nemaju gde da se leče“, kaže Gavrilović za naš portal.

Osvrnula se i na ulogu Kriznog štaba.

„Potvrđeno je upravo ono na šta smo upozoravali, da u Kriznom štabu lekari nemaju dominantnu ulogu, oni samo bojažljivo i nesigurno predlažu nepouzdane i mlake mere pa zato odluke donose političari, čime je direktno prekršen postojeći zakon gde struka preko republičke stručne komisije i zavoda za javno zdravlje ima epitet donosioca odluka koje politika/vlast samo potvrdi. Još jednom pokušava da se promeni naučni pogled na civilizaciju i obesmisli postojanje doktora“, smatra Gvarilović.

Naša sagovornica ocenjuje da Krizni  nije apsokutno ništa efikasno preduzeo za kontrolu širenja epidemije u trećem talasu poslednjih nekoliko nedelja, a posebno poslednjih desetak dana.

„To je čist zločin prema stanovnistvu i zdravstvu, a posledice nam nabrajaju kao puku statistiku svaki dan u 15h. Koliko će nas koštati tek ćemo videti, i to u ljudima, patnji pacijenata i stradanju zdravstvenih radnika“, kaže Gavrilović.

Njene reči i upozorenje za sam kraj odzvanjaju i opominju: „Sve je moglo blagovremeno da se prevenira ili ublaži u velikoj meri, sad nek nam je svima Bog u pomoći“, zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare