Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Korak napred, nazad tri” tako bi ukratko moglo da se opiše usvajanje novih mera u borbi protiv koronavirusa ovih dana u Srbiji. Kako broj novih slučajeva korone obara rekorde, tako građani Srbije sa nestrpljenjem očekuju sednice Kriznog štaba i objavu onoga šta država planira da učini u borbi protiv zaraze. Međutim, posle svake sednice javnost ostane zbunjena saopštenim jer od spektakularnih najava malo toga se ostvari.

Prosečnom građaninu je sve teže da razluči šta mu savetuju struka, šta mu poručuje vlast, šta je obaveza, šta je preporuka, kao i da li obaveze važe za sve jednako.

Najbolji primer je sad već famozno ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, koje se najavljuje iz nedelje u nedelju.

Epidemiolozi iz dana u dan u glas savetuju da se ne ide na mesta gde se okuplja mnogo ljudi, jer je tamo najveća mogućnost zaraze, posebno apostrofirajući kafiće i noćne klubove.

Shodno tome pred svako obraćanje Kriznog štaba očekuje se ograničavanje njihovog rada.

Najkonkretniji u toj najavio bio je još petog novembra Branislav Tiodorović koji je tada rekao da  su, kada broj novozaraženih pređe 2.000, jedine efikasne mere zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi. On je tada ocenio da bi  trebalo ograničiti rad ugostiteljskih objekata na 21 ili 20 časova, bez obzira na ekonomski uticaj.

Broj novih slučajeva ne dnevnom nivou prešao je uveliko 2.000, čak je skočio i do 3.500 pozitivnih u jednom danu. Tiodorović je, u međuvremenu, prestao da daje izjave za medije, ali je deo ove njegove preporuke ispunjen, mada na dosta konfuzan način.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, Krizni štab je dan posle ove Tiodorovićeve preporuke odlučio da se okupljanja i u zatvorenom prostoru i na otvorenom ograniče na do pet ljudi.

Međutim, kako je tada objasnila članica Kriznog štaba i nova ministarka Darija Kisić Tepavčević ta zabrana okupljanja odnosi  na manifestacije, ali ne na škole, radne sredine, gradski prevoz, pa ni na ugostiteljske objekte.

#related-news_0

„Limit do pet ljudi praktično znači – zabrana okupljanja na javnim manifestacijama, što označava različite vrste proslava, kongresa, seminara.. Ne odnosi se na radnu sredinu ni na školsku sredinu. U takvim sredinama može, ali samo pod obavezom da se obezbedi četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra“ objasnila je tada Kisić.

Što znači da na seminaru ili organizovanoj proslavi može da vas bude do petoro, ali to vas ne obavezuje ako idete u kafić ili noćni klub.

Nova nedelje, novi rekordi u broju zaraženih,  nova najava sednice Kriznog štaba i opet nova najava ograničavanja rada ugostitljskih objekata. Sada je u glavnoj ulozi gradonačelnik Beograda Zoran  Radojičić.

Odgovarajući na pitanja da li će krizni štab glavnog grada donostiti neke posebne mere za prestonicu zbog činjenice da je u Beogradu najalarmantnija situacija, Radojičić  je tokom proteklog vikenda rekao da će takvu odluku doneti zajedno sa Kriznim štabom.

Gradonačelnik je bio dodatno kreativan, pa je sem ograničavanja rada  imao i dodatnu sugestiju  „da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike, jer ona podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze“.

Međutim, ni posle ove sednice nije jasno saopšeno šta je odlučio Krizni štab, pa je ostala informacija da ugostiteljski objekti rade kao i do sada, a da se građani pozivaju da ne idu na ta mesta posebno ne u večerenjim satima.

I tako do sledeće najave sednice Kriznog štaba i neke nove konfuzije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar