Nekoliko desetina aktivista pokušalo je jutros da zaustavi postavljanje zaštitne ogradu na Šodrošu, nakon čega su stigle jake snage interventne jedinice. Policija je probila živi zid demonstranata koji su pokušali da obustave gradnju, a do sada je privedeno devet osoba, među kojima ima i profesora Univerziteta u Novom Sadu. Uprkos protestu, radnici uz pomoć policije postavljaju zaštitnu ogradu.

Prema rečima reporterke Nova.rs radnici su počeli da postavljaju zaštitnu ogradu, dok građani sve vreme mole policiju da pređu na njihovu stranu podsećajući da njihova deca žive u ovom gradu.

Kažu da je njihova da je njihova i šuma koju štite već četiri meseca.

Na licu mesta se okuplja sve više Novosađana, privedeno je više od šestoro demonstanata a među njma je i nekoliko profesora Univerziteta u Novom Sadu.

Kako prenosi N1, policija je uhapsila aktivistkinju Danijelu Stojković koja im je, dok su je vodili ka policijskom vozilu, poručila da su „izdajice ovog naroda“.

Reporterka TV Nova S javlja da je na Šodroš, u međuvremenu, došla još jedna ekipa intervente policije koja se, kako je rekla, rve sa aktivistima.

Prethododno, aktivisti su u formirali živi zid kako bi sprečili prolazak kineskih radnika i poručuju da se neće pomeriti uprkos upozorenjima policije.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Oni su pripadnicima policije poručili da je njihov posao da štite narod, a ne kineske radnike, piše N1.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Prema rečima aktivista, radnici su došli tokom noći, istovarili svoj materijal i pokušali da podignu ogradu i obeleže prostor gradilišta.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Aktivisti tvrde i da im je jedan od radnika zapretio čekićem, ali je policija odmah reagovala.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Aktivisti „Survivor kampa Šordoš“ i ponedeljak su na tom prostoru, nadomak brodogradilišta, organizovali blokadu jer su nezvanično obavešteni o tome da će policija doći kako bi omogućila predstavnicima domaće kompanije „Milenijum tim“ da nastavi posao deminiranja na području Kameničke ade.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Reč je o području koje se nalazi preko Šodroša, na obali Dunava, a koje je takođe na trasi budućeg mosta.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

BONUS VIDEO Uhapšeno devet akrtivista na Šodrošu: Policija šutirala građane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare