Struka protiv korone: Kako virus utiče na naše srce

Društvo 18. jan. 202121:22 > 21:26
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pojedine osobe koje su preležale kovid 19 posle su se žalile da imaju srčane smetnje. Kako kovid 19 utiče na srce i kardiovaskularni sistem i da li i kakve probleme može da izazove? Koliko su srčani bolesnici više ugroženi od onih koji nemaju kardiovaskularne probleme?

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona objašnjava da koronavirus ulazi u naše ćelije vezivanjem za ACE-2 receptore, koji se nalaze na površini ćelija donjih disajnih puteva i navodi da takve receptore imaju ćelije kardiovaskularnog sistema, pre svega srčane mišićne ćelije, za koje virus može da se veže.

 

„Pored ovog mehanizma, srčano tkivo kod pacijenata može biti oštećeno i zbog neadekvatnog (prejakog) imunskog odgovora domaćina na virus, ali i zbog toga što srčani mišić ‘pati’, jer mu se ne doprema dovoljno kiseonika koji je neophodan za njegovo pravilno funkcionisanje. To je direktna posledica oslabljene plućne funkcije koja se javlja kod pacijenata s teškom kovid pneumonijom“ naglašava.

Studije su, kako naglašava dr Milić, pokazale da oko 20 do 30 odsto hospitalizovanih pacijenata s kovidom ima oštećenje srčanog mišića praćeno povišenim vrednostima biomarkera kao što su troponin I ili kreatin-kinaza.

Dr Milić podseća da su još prva istraživanja iz Kine ukazivala na nagli skok troponina kod pacijenata koji su preminuli od kovida.

„Pacijenti sa već postojećim kardiovaskularnim bolestima ili događajima imaju još veći rizik za težu kliničku sliku. Pored oštećenja srčanog mišića, mogući su i poremećaji srčanog ritma. Neke artimije mogu delimično biti i posledica upotrebe nekih lekova koji su se koristili ili se još uvek koriste za lečenje kovida“ naglašava.

Upozorava da konkretno, produženje QT intervala (kada je srčanom mišiću potrebno više vremena da se električno ‘napuni’ između dva otkucaja) može biti posledica upotrebe hidroksihlorokina, koji se više ne koristi u terapiji, ali i azitromicina (Hemomycin®), koji se, nažalost, i dalje propisuje ili uzima ‘na svoju ruku’.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar