Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kod određenih obolelih od kovida 19 javljale su se i tromboze. Jedno od pitanja koje građani vrlo često postavalju da li je uzimanje aspirin može da spreči nastanak tromboza.

Na ovo pitanje odgovara dr Milica Ljubisavljević, specijalista opšte medicine i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona navodi da ne postoji konsenzus o davanju aspirina (antiagregacione terapije) kao prevencije nastanka tromboza u sklopu kovid 19 infekcije.

 

 

„On se ne nalazi u zvaničnom protokolu lečenja koronavirusne infekcije i nema dokaza da je efikasan u ovom slučaju. Ipak, kako i dalje nemamo dovoljno informacija o svim mehanizmima nastanka tromboze kod koronavirusa, stav određenih lekara da ipak daju aspirin pacijentima na kućnom lečenju ne mora biti pogrešan“ objašnjava.

Upozorava, međutim, da je pre započinjanja ovakve terapije važno da pacijent nema alergiju na aspirin, da nema čir na želucu, kao i da nije nikad imao krvarenje iz želuca.

Aspirin
Aspirin; Foto: Profimedia.rs

„Važno je i da kažete lekaru koje sve druge lekove uzimate, a to se odnosi i na lekove protiv bolova koji mogu da se kupe u slobodnoj prodaji, jer neki od tih lekova u kombinaciji sa aspirinom mogu da povećaju rizik od krvarenja iz gastrointestinalnog trakta“ savetuje doktorka Ljubisavljević.

Objašnjavajući uopšte nastanaka tromboza, ona sitiče da u težim slučajevima obolevanja dolazi do preteranog zapaljenskog odgovora organizma.

„Tada ćelije koje nas inače brane od infekcija počinju pojačano da luče određene supstance – citokine, koji onda oštećuju naše krvne sudove i aktiviraju proces koagulacije, pa time prave pogodno tlo za nastanak krvnih ugrušaka. U pitanju su tromboze u sitnim krvnim sudovima bubrega, mozga, pluća, srca, ali i duboka venska tromboza u nogama“ objašnjava.

Te tromboze nekad mogu proći neopaženo, ali „mogu dati i značajne kliničke manifestacije poput srčanog udara, šloga ili embolije pluća“.

Za lečenje tromboza kod kovid pozitivnih pacijenata, prema njenim rečima, „koriste se preparati niskomolekularnog heparina – injekcije koje se najčešće primaju u stomak“.

„One se propisuju uglavnom kod pacijenata koji su na bolničkom lečenju, to jest kod onih koji imaju težu kliničku sliku” naglašava.

Kada su u pitanju pacijenti na kućnom lečenju, kako navodi doktorka Ljubisavljević, procenjuju se faktori rizika za trombozu – prethodne epizode tromboze, maligna bolest, duža vezanost za krevet, stariji pacijenti, pacijenti sa trombofilijama…

Upozorava da se reaguje i ukoliko se u laboratorijskim analizama utvrdi porast D-dimera, što će pacijentu lekar savetovati da proveri.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Verica Lela Ilić,  Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare