Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluku o tome koji će mediji dobiti nacionalne televizijske frekvencije doneće struka a ne političari, najavio je predsednik Vučić danas. Što znači da je televizija NovaS na korak od nje. Zar ne, predsedniče?

Jer, ako parametri za dobijanje nacionalne frekvencije nisu u rukama politike, onda bi programska šema NoveS trebalo da bude dovoljni argument. Ako u procesu dobijanja resursa od nacionalnog značaja ulogu igraju kriterijumi struke, televizija koja je pravljena na temeljima profesionalizma bi trebalo da ima primat.

Poslednji put kada je RRA raspisala konkurs za nacionalnu frekvenciju (bilo je to davne 2013. godine) kriterijumi su bili procena poslovnog uspeha kandidata, gledanost TV stanice, iskustva u oblasti radiodifuzije i pretežne delatnosti, stimulacija razvoja domaće radiodifuzije, garancije stanice doprinosu većem kvalitetu i raznovrsnosti programa, ponašanje podnosioca prijave, transparentnost vlasničke strukture i poreklo kapitala, kao i sprečavanje otvorenog ili prikrivenog nametanja preovlađujućeg uticaja na javno mnenje u oblasti radiodifuzije.

Ispunjavaju li televizije koje sada imaju nacionalnu frekvenciju išta od ovih uslova?

Vlasnici, kapital, ponašanje

Primera radi, vlasnici „Kopernikusa“, kablovskog operatera koji je 2013. neuspešno konkurisao za frekvenciju, izabrali su zaobilazni put. Nakon prodaje „Kopernikusa“  „Telekomu“, vlasnik Srđan Milovanović kupio je čak dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – B92 i Prvu TV. Dve frekvencije za istog vlasnika nije bio problem ni za jedan saziv RRA i REM do sada, pa nije ni ovoga puta. Ulogu „Telekoma“ u kupovini televizija niko nije ni našao za shodno da ispita (uostalom, kao nijednu aferu vezanu za ovo državno preduzeće, a ima ih).

Toliko o ispitivanju porekla kapitala i vlasničke strukture (javne ili prikrivene).

Foto: Instagram/zeljkomitrovic

Šta ćemo sa ponašanjem vlasnika?

U ovom segmentu bismo mogli detaljnije da se bavimo likom i delom vlasnika „Pinka“ i „Hepija“, ali – nema potrebe.

Kvalitet programa i uticaj na javno mnenje

Ima potrebe, međutim, skrenuti pažnju na program ovih dveju televizija.

Zbog programske šeme „Hepija“ REM se sastaje češće nego Krizni štab za borbu protiv koronavirusa. Nije smešno, tužno je i strašno: na ovoj televiziji gledali smo necenzurisani snimak kiretaže; razmišljanja o tome da li je oplodnja krava slična lečenju steriliteta kod žena; nasilje u rijalitiju; astrologe koji tumače natalne karte žena koje su pretrpele seksualno nasilje; snimak oralnog seksa.

Nekoliko puta REM je pokretao postupke protvi „Hepija“, ali nikada nije razmatrano oduzimanje frekvencije.

Foto:Sreenshot/Tv Happy

Program „Pinka“ ne razlikuje se značajnije. Donosi i nove elemente – povremene specijalne, višesatne programe u kojima se detaljno analiziraju šeme državnih udarac koje će oboriti predsednika Vučića.

Tačka razno – kultura

Ima još.

U zvaničnim izveštajima Regulatornog tela za elektronske medije (REM) za 2019. godinu – a o kojima je detaljno pisao „Insajder“ – navodi se da komercijalne televizije ne ispunjavaju ni minimalne uslove na koje su se obavezale prilikom dobijanja nacionalnih frekvencija: samo tokom 2018. prekršile su zakon više od 12.000 puta.

U izveštajima Službe za nadzor REM-a se između ostalog navodi da na televizijama s nacionalnom frekvencijom tokom 2016, 2017 i 2018, nije emitovan ni jedan minut kulturno-umetničkog programa, inače obaveznog za dobijanje dozvole.

Foto: Printscreen/YouTube/AmiG Show

“Tokom 2018 godine Hepi i Pink nisu uopšte emitovali dečji i naučno obrazovni program dok su na TV Prva ovi sadržaji bili minimalno zastupljeni. Iz programske šeme TV Hepi izostao je i dokumentarni program dok je na Pinku on emitovan u zanemarljivom procentu od 0,01 odsto” navodi se u izveštaju za 2018. godinu.

Ali, sve se to sada menja. Sada, nakon što je predsednik vratio odlučivanje o nacionalnim frekvencijama u domen medijskih stručnjaka, svi ovi parametri biće precizno analizirani i vagani.

Zar ne, predsedniče?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare