Smrad iz Vinče guši, građani besni: Kao da ministarka udiše neki drugi vazduh

Društvo 15. avg. 202122:37 > 22:39
Podeli:
Foto: Čitalac Nova.rs

Beogradska deponija komunalnog otpada "Vinča" gori već nedelju dana, a portalu Nova.rs neprekidno se javljaju građani koji zbog zagađenja ne mogu da obavljaju svakodnevne aktivnosti i kojima je zdralje ugroženo. Čitateljka I. M. svedoči da se večeras u Višnjičkoj banji osećao neprijantan miris koji je je terao na povraćanje i poručuje da je ovo sramota za gradsku vlast.

Fotografije zabeležene u suton iz Višnjičke banje pokazuju kako se dim iz „Vinče“ širio ka Pančevačkom mostu i Mirijevu, a čitateljka portala Nova.rs objašnjava da joj nije bilo ni malo prijatno dok je fotografisala.

Foto: Čitalac Nova.rs

„Smrad je bio takav da je terao na povraćanje, osećala se hemija u vazduhu i još se oseća“, kaže i dodaje:

„Malo je reći da je ovo sramota za gradsku vlast. Nemam reči da iskažem bes i ogorčenje, kao da se ovo ne tiče svih nas i kao da ministarka udiše neki drugi vazduh. Sramotno je i to što mediji koje drže vlasti o tome gotovo više i ne govore. Ovako nešto ne vidim ni usred zime u doba loženja.“

Foto: Čitalac Nova.rs

Deponija „Vinča“ na koju se već četiri decenije odlaže otpad iz čitave prestonice, i koja je do sada trebalo da bude zatvorena, zapalila se 7. avgusta. Od tada dim građanima neprestano izaziva neprijatnosti i ugrožava im zdravlje.

Uprkos tome što su stručnjaci upozorili da se sa zapaljene deponije u vazduh oslobađaju furani i dioksini koji su toksični, kancerogeni i mutogeni, a koji naše merne stanice ne registruju, nadležni se svih dana pozivaju samo na koncentracije sitnih PM čestica u vazuhu i shodno tome daju preporuke za ponašanje građana.

BONUS VIDEO: Pulmolog o zagađenju vazduha u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar