Foto: Čitalac Nova.rs

Požar na deponiji "Vinča" koji je izbio pre osam dana i dalje gori, javlja čitalac Nova.rs koji nam je poslao fotografiju crnog gustog dima koji se širi sa najveće "planine smeća" na Balkanu.

„Ubiće nas“, napisao je kratko M. M. uz fotografiju koja pokazuje da požar u „Vinči“ i dalje gori.

Dim sa beogradske deponije širi se još od 7. avgusta kada je tamo izbio požar, koji je ubrzo lokalizovan, ali ne i ugašen. Građani koji žive u Mirijevu i na Karaburmi, ali i drugim delovima Beograda, od tad se svakodnevno žale na neprijatan miris i zagađenje koje se vidi golim okom.

Povezane vesti:

Prim. dr Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti rekla je za Novu da će se posledice požara u Vinči osećati kako kratkoročno, tako i dugoročno.

„Može se uočiti teško pogoršanje pacijenata koji imaju probleme sa astmom, što se uočava i kod dece. Čak se i kod najzdravijih uočava jedna iritacija zbog smrada, što remeti ljude. Dakle, i kod onih koji nisu imali probleme sa astmom može doći do iritacije. Za izvesno vremće doći do povećanja broja infarkta zato što sve te čestice prolaze kroz krvotok i disajne puteve i tako se prave mikrotromboze. U periodima aerozagađenja koronarna odeljenja su ispunjenija pacijentima“, istakla je Plavšić.

Ona je dodala da će dugoročne posledice ovakvih aerozagađenja biti karcinomi pluća.

„Tu se Srbija nalazi na visokom mestu po stopi oboljevanja, ali nažalost i stopi smrtnosti. To je podmukla bolest budući da dugo ne pokazuje nikakve simptome. Sigurno da će porasti broj ljudi sa karcinomom, iako su nepušači. Sve je to posledica aerozagađenja“, zaključila je.

BONUS VIDEO: Novi snimci deponije u Vinči iz vazduha

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar