Kada je u subotu uveče, 7. avgusta, izbio požar na deponiji u Vinči niko od predstavnika gradske vlasti se tim povodom nije oglasio. Sutradan, kada je gotovo ceo Beograd bio pod dimom, bojažljivo je iz gradske uprave saopšteno da nema opasnosti po zdravlje ljudi i da je vatra ugašena, a da će „dogašavanje“ požara trajati narednih nekoliko dana.

Vatra, i posle sedam dana, ne samo da nije „dogašena“, nego je prethodne noći dim sa deponije opet gušio pojedine delove grada. Smradu i štetnim materijama najviše su bili izloženi stanovnici Mirijeva, Karaburme, Konjarnika…

Gradska uprava ćuti, Ministarstvo životne sredine se oglašava nenadležnim u ovom slučaju. Deponija gori, a mnogi se češljaju.

„Vatrogasci sada rade dogašavanje i sami su rekli da će to trajati još pet-šest dana sigurno. Jutros je dunuo vetar prema gradu i zato su oni to osetili dim. Tako će biti dok se sama deponija ne bude ugasila“, rekao je Vesić za Agenciju Beta.

Kako je objasnio, gorelo je oko pet hektara deponije, ali sada je to mnogo manja površina.

„Na nekim mestima deponija je dubine i 100 metara smeća, naslaganog. A pritom je tih 100 metara naslagano uz sva ona sabijanja koja se rade. Na tim dubinama kada izbije požar, vi ne znate tačno. Oni su to snimali termovizijskim kamerama i utvrdili da požari nisu površinski, oni izbijaju u dubini“, objasnio je Vesić.

 

Bonus video: Ovako je gorela deponija u Vinči 8. avgusta

Komentari

Svi komentari (8)