Ilustracija sifilis Foto:Shutterstock/TisforThan

Iako se mislilo da je sifilis bolest koja je ostala u prošlom veku, kako lekari kažu, sve više muškaraca u Beogradu se javlja svom urologu upravo sa simptomima ove bolesti.

Iako se mislilo da je sifilis bolest koja je ostala u prošlom veku, kako lekari kažu, sve više muškaraca u Beogradu se javlja svom urologu upravo sa simptomima ove bolesti.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije postoji detaljan dokument u kome su navedeni svi simptomi, način prenošenja, lečenje i posledice ove, nekada smrtonosne bolesti koja može da ostavi dugotrajne posledice po zdravlje.

Sifilis je seksualno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum.

Kako se prenosi sifilis?

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Promene se takođe mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji.

Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa. Obolele trudnice mogu preneti bolest na svoje dete tokom trudnoće ili porođaja. Sifilis se ne može preneti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odeće ili pribora za jelo.

Simptomi sifilisa

Bolest se prenosi sa obolelih osoba koje imaju promene karakteristične za primarni i sekundarni sifilis, ali koje često ostaju neprepoznate. Prema tome, uzročnik se uglavnom prenosi sa osoba koje nisu svesne svojih infekcija. Kod obolelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama. Međutim, treba znati da uvek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.

Dugoročnim praćenjem inficiranih osoba koje nisu lečene od sifilisa, uočeno je da: 1/3 inficiranih tokom života ima latentnu infekciju, 1/3 ima biološko izlečenje (spontano izgubi serološku reaktivnost), a preostala 1/3 razvije pozne manifestacije i komplikacije, piše na sajtu Instituta.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Posledice kineskog botoksa: Pored vidljivih posledica mogući hepatitis C, AIDS i drugi virusi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar