Beograd Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar, OOŠ Vladislav Ribnikar, ulica Kralja Milutina, zgrada, dojava o bombi u školi, bomba
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se 3. maja prošle godine dogodio maskar, od naredne školske godine neće boraviti u ovoj zgradi, saznaje Nova.rs. Pred roditeljima učenika, ali i nastavnicima biće dve opcije o modelima izvođenja nastave.

U dokumentu koji je 13. marta upućen roditeljima, a u koji je Nova.rs imala uvid, navodi se da će Ministarstvo prosvete u narednom periodu formirati tim koji će biti zadužen za rekonstrukciju škole „Vladislav Ribnikar“.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete je obavilo više konsultativnih sastanaka sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa gradskih opština Vračar, Savski venac i Voždovac u cilju ispitivanja prostornih resursa obrazovno-vaspitnih ustanova sa navedenih teritorija i pronalaženja najboljih mogućih uslova za realizaciju obrazovno-vaspitnog rada za učenike i zaposlene u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Javni čas ispred „Ribnikara“ Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pred roditeljima i zaposlenima biće dve opcije izvođenja nastave u narednoj školskoj godini.

Prvi model:  U jednoj školi – Škola za dizajn tekstila i Tehnička škola za dizajn kože (koje se nalaze na istoj lokaciji i njihovo spajanje i jednu smenu) u prostoru koji bi bio samo za učenike Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u suprotonoj smeni (uz obezbeđen prevoz za sve učenike).

Drugi model: U tri škole: Učenici od 1. do 4.. razreda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i Osnovnoj školi „Kralja Petar II“, a učenici od 5. do 8. razreda u prostoru Osnovne škole „Isidora Sekulić“.

Kako se navodi u dopisu Ministarstva prosvete, konačna odluka o modelu organizacije će biti doneta na osnovu prethodnog pisanog izjašnjena najmanje 2/3 zaposlenih i pisanog izjašnjenja najmanje 2/3 roditelja svih učenika Ogledne osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ po razredima na jedan od dva ponuđena modela.

Bolne podele

Ovih dana škola „Vladislav Ribnikar“ u fokusu je zbog protesta dela roditelja koji su nezadovoljni odlukom Vlade da se zatvori deo škole zbog izgradnje Memorijalnog centra i tvrde da je ta odluka nelegalna jer se ne poziva ni na jedan pravni osnov osim na pravo Vlade da donosi odluke.

Tim oduzimanjem, kako kažu, deca nemaju pristup fudbalskom terenu, fiskulturnoj sali niti protivpožarnom izlazu čime im je uskraćuje pravo na adekvatno školovanje.

PROČITAJTE JOŠ

Roditelji tvrde da se ne protive uspostavljanju Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u „Ribnikaru“ u maju prošle godine, zbog čega je između ostalog i formirana Radna grupa.

Ono što ih je najviše pogodilo je formiranje Radne grupe u dogovoru samo sa porodicama ubijene dece a da nije konsultovan nijedan organ škole.

Skup dela roditelja ispred OŠ „Vladislav Ribnikar“ Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Međutim, navode da su uznemireni što to podrazumeva zatvaranje više od polovine nekadašnje škole i traže da Vlada Srbije stavi tu odluku van snage, kao i da im predstavi plan za obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti.

Kako su naveli, najproblematičnije im je oduzimanje parcele koja zauzima 60 odsto škole.

Upitana da precizira da li nova odluka vlade znači da će deo školskog zdanja, zgrada s nekadašnjim glavnim ulazom iz Ulice kralja Milutina, postati mesto sećanja na žrtve masovnog ubistva ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je nedavno za „Politiku“navela: „Ni govora.”

Slavica Đukić Dejanović ispred škole „Vladislav Ribnikar“ Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

S druge strane, Ninela Radičević, majka ubijene devojčice Ane Božović, izjavila je da odluka Vlade Srbije da se deo Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u kom se desilo masovno ubistvo 3. maja prošle godine do daljeg ne koristi za nastavu, za porodice ubijene dece donosi mir u glavi nakon 10 meseci.

Podsetimo, u školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja prošle godine učenik (14) ubio je devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

BONUS VIDEO: Protest dela roditelja ispred OOŠ Vladislav Ribnikar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare