Aleksandar Šapić nova autobuska stanica Foto:GO SNS

Pre nekoliko dana Vlada Srbije je potpisala ugovor za izgradnju tunela od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta u Beogradu, objavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

To je projekat koji postoji kao ideja možda i više od 50 godina, ali se nikada od ideje nije dalje krenulo, naveo je danas Šapić.

Pre par meseci sam rekao da smatram da projekat Savskog mosta ne može da bude potpun i svrsishodan, da ispuni svrhu a to je suštinsko menjanje saobraćajne arhitekture grada Beograda, ukoliko nemamo tunel koji treba da uđe ovde ispod Gavrila Principa i da izađe u Despota Stefana, rekao je Šapić, prenosi N1.

Kako je naveo, tada je naišao na razumevanje Vlade Srbije, ubrzo je napravljen protokol, a pre nekoliko dana je potpisan ugovor po kome je finansijer Vlada Srbije, a investitor Gradska građevinska direkcija.

Pročitajte još

„Kreće se ubrzano sa izgradnjom projekta tunela i paralelno ćemo krenuti sa nekim radovima. Eksproprijacija je bila problem, ali smo uspeli da znatno smanjimo broj objekata koje treba da eksproprišemo, tako što suštinski Ulicu Gavrila Principa nećemo da pomeramo. Idemo ispod Gavrila Principa, ulazimo ispod zemlje, tunel je dužine dva kilometra, izlazimo kod Despota Stefana. Menjamo saobraćajnu arhitekturu Grada. Pre neki dan sam bio na Slanačkom putu, rekao sam ljudima tamo, da će odatle do centra Novog Beograda stizati za nešto više od 10 minuta“, naveo je, dodajući da je sada proširena Višnjička ulica, odakle će se ulaziti u tunel, pa dalje preko novog mosta na Novi Beograd.

Šapić je ocenio da Beograd, nakon ovog projekta, neće više biti „saobraćajno isti“.

Navodeći da je svakako metro nacionalni i najveći projekat, ističe da će i tunel bitno uticati na promenu „saobraćajne arhitekture grada“, tvrdeći da će to smanjiti zagađenje za 14 procenata, a da će gužva u centru grada biti manja za 12 procenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar