Foto: Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Aplauzima, ovacijama i uz zvuke "Marša na Drinu" , hiljade Nišlija oprostile su se danas tačno u 14 časova od čuvenog srpskog hirurga i heroja dr Miodraga Lazića (65), koji je preminuo od posledica virusa korona.

Budući da zbog policijskog časa i strogih protivepidemijskih propisa koji zabranjuju prisustvo većeg broja ljudi na jednom mestu, građani nisu mogli da dođu na sahranu i oproste se od hirurga – heroja, od svog doktora Laze, ali je zato gotovo ceo grad izašao na prozore stanova i kuća kako bi mu odao poslednju počast, piše Blic.

Prvo su se sa svih strana začuli taktovi „Marša na Drinu“, pesme kojom je dr Lazić u oproštajnoj poruci ostavio sugrađanima u amanet da ga isprate na poslednji počinak, a potom su se začuli sve jači i jači aplauzi, ovacije, povici „za našeg doktora Lazu…“

Retki automobili na ulicama, prolazili su trubeći.. Emotivni ispraćaj sa prozora i balkona, mnoge je i rasplakao.

A nakon opela u crkvi Časnog krsta na niškom Novom groblju, koje je održano u 13.30 časova, dr Lazić je sahranjen u 14 časova na Novom groblju u Nišu, u prisustvu članova najuže familije.

Dok je kovčeg sa njegovim telom spuštan u raku, Nišom su odjekivali taktovi „Marša na Drinu“ i aplauzi u čast dr Laze.

Nesumnjivo je da bi u bilo kojim drugim okolnostima srpskog medicinskog heroja na poslednji počinak ispratile hiljade građana Niša i okolnih gradova na jugu Srbije, ali i Republike Srpske budući da je godinama, kako u Nišu, tako i u tokom rata u RS, spasio nebrojeno mnogo života.

No, iako su bili sprečeni da dođu na poslednji ispraćaj, Nišlije su našle način da se oduže svom dr Lazi.

Nišlije su u suzama od 14. aprila, kada je grad na Nišavi potresla vest da je jedan od njaboljih srpskih hirurga, veliki humanista i patriota dr Lazić, podlegao posledicama bolesti covid-19.

Njegovo pismo, u kojem je naveo da nije želeo da se povuče, uprkos riziku koji su nosile njegove godine i zdravstveno stanje, još jednom su potvrdile veličinu ovog čoveka čije će moralne norme i ljudske kvalitete teško neko nadmašiti u dogledno vreme.

Lekari KBC u Severnoj Mitrovici odali poštu Miodragu Laziću

Radnici KBC u Severnoj Mitrovici danas su u 14 sati uz zvuke „Marša na Drinu“ odali poštu svom kolegi hirurgu Miodragu Laziću koji je preminuo od posledica koronavirusa.

Lazićeve kolege su se sa prozora i terasa bolnice u Severnoj Mitrovici na taj način pridružile kolegama iz Srbije koji se na isti način svakog dana u 14 sati sećaju hirurga koji je učinio mnogo za medicinu i pacijente u Srbiji.

Ovdašnje kolege i stanovništvo sa Kosova sećaće se Lazića kao vrsnog kolege koji je svima uvek bio dostupan za savet i pomoć, a mnogi će ga pamtiti i kao čoveka koji im je spasao život, prenosi Kosovo onlajn.

Miodrag Lazić, rođen je u Zemunu, 31. maja 1955. godine. Bio je srpski primarijus, hirurg i književnik. Bio je ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Кrajini (juni 1991 – juli 1992) i Republici Srpskoj (sep. 1992 – feb. 1996), za šta ga je Patrijarh srpski Pavle odlikovao ordenom Svetog Save.

U ovom periodu je napisao autobiografsko delo „Dnevnik ratnog hirurga“ (Кnin 1991 — Srpsko Sarajevo 1995).

Njegov otac bio je oficir JNA, i tokom službe dobija prekomandu za Niš, piše Blic.

U Nišu dr Lazić završava gimnaziju i studije medicine. Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Nakon specijalizacije je godinu dana radio u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga se zapošljava na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu. U periodu od 1991. do 1996. je radio kao ratni hirurg dobrovoljac.

Za vreme ratova devedesetih godina prošlog veka spasavao je živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg-dobrovoljac Ordenom Svetog Save odlikovao ga je tadašnji srpski patrijarh Pavle.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, radio je u ratnoj bolnici „Koran“ na Palama, jedan je od osnivača ratne bolnice „Žica“ u Blažuju na prvoj liniji fronta kod Sarajeva gde je tokom 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, obavio više od 3.500 operacija.

Oproštajna poruka

Kako je napisao u svojoj oproštajnoj poruci, uprkos svojim godinama i bolestima, nije želeo da se skloni sa prve linije borbe, ostao je sa svojim medicinskim osobljem i radio ono što najbolje zna, spašavao ljudske živote.

Žrtvovao je sebe da bi drugi imali prilike da žive. Kao jedinu stvar koju je tražio, bilo je ga sa ovog sveta isprate pesmom „Marš na Drinu“. Iste večeri, kada je objaljeno da je ovaj voljeni lekar preminuo, širom Srbije i Republike Srpske orila se upravo ova pesma, njemu u čast.

Vest da je preminio dr Miodrag Lazić, rastužila je sve koji su ga poznavali. Uz porodicu i bliske prijatelje, za njim tuguju kolege, pacijenti, poznanici i svi kojima je spasio život, a spasio je mnoge. Kolege pričaju da nije izlazio iz sale dok ne „oživi“ pacijenta.

Izraze saučešća porodici Lazić uputili su najviši zvaničnici Srbije i Srpske, kao i brojni poštovaoci doktora Laze, kako će ostati upamćen u narodu.

Predsednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković pozvao je ranije danas članice Saveza, vatrogasno-spasilačke jedinice, da danas u vreme sahrane doktora Lazića uključe vatrogasne sirene i na taj način odaju počast ovom humanisti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar