Mladen Savatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U kategoriji elektronski mediji, nagradu "Dejan Anastasijević" NUNS, iz oblasti istraživačkog novinarstva, dobio je reporter N1 Mladen Savatović, objavio je predsednik žirija Filip Švarm. Čestitamo kolegi Mladenu na njegovoj angažovanosti, temeljnom i sistematičnom radu, dodao je.

„Izuzetna je čast koja nosi ime po našem kolegi Dejanu Anastasijeviću. Hvala svim kolegama koji su učestvovali u procesu stvaranja. Mi novinari smo uvek oni koji se vide, ali to je bio timski rad – hvala Igoru Lakiću koji je radio montažu, Aleksandru Cvrkotiću i Srđanu Milivojeviću, snimateljima. I hvala mom mentoru i urednici dokumentarnog programa Maji Nikolić, koja je imala izvrsne savete i mnogo razumevanja. Ovo je ipak bio moj dokumentarni prvenac. Hvala TV N1 i uredništvu koje je prepoznalo potrebu da se u našu šemu uvrsti i dokumentarni program, da nam omogući da se bavimo temema na izuzetno temeljan i profesionalan način. Hteo bih da iskoristim  ovu priliku da vas pozovem da u ponedeljak pogledate dokumentarni film „Do svidanja“, koji se bavi ruskim migrantima koji su nakon agresije odlučili da napuste Rusijui dođu u Srbiju. Ovo je velika čast za sve nas da se borimo dalje za slobodu medija i da nastavimo da radimo naš posao u ovim teškim vremenima“, rekao je Savatović i zahvalio svima.

Podsetimo, troje novinara televizije N1 bilo je nominovano za nagradu “Dejan Anastasijević“ iz oblasti istraživačkog novinarstva koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Jelena Mirković, Vanja Đurić i Mladen Savatović su autori dokumentaraca u serijalu „Ispod površine“.

Inače, ocenjivana su ukupno 72 medijska priloga. Ni ove godine nije bio lak zadatak da se izdvoje najbolji, rekao je Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme.

Slađana Gluščević i Miloš Katić iz Vojvođanskog istraživačkog centra (VOICE) dobitnici su nagrade u oblasti onlajn medija.

Željko Bodrožić iz NUNS-a zahvalio je Ambasadi SAD koja podržava ovu nagradu. Nadam se da ćete nastaviti da pomažete demokratizaciju društva i slobodu medija, rekao je Bodrožić ambasadoru Kristoferu Hilu.

PROČITAJTE JOŠ

Ambasador Hil je rekao da  SAD podržavaju ovu nagradu svake godine. Istraživačko novinarstvo je veoma teška profesija i siguran sam da su mnogi od vas, kad ste razgovarali sa vašim roditeljima šta ćete da budete – mogu da zamislim njihovu reakciju i da su vam rekli da nema novca u toj profesiji, a vi ste im odgovorili – nema novca, ali ima istine, naveo je.

Nijedna godina nije laka godina za novinarstvo, svaka je teška, a jednu specijalno tešku imamo upravo sada, ruska invazija u Ukrajinu je jedan od strašnih akata koji se desio u Evropi, kaže Hil. Znamo da novinari u potrazi za istinom stavljaju svoj život u opasnost i mnogi su preuzeli taj rizik ovih dana – moramo da ih se sećamo i ove godine i narednih godina, dodao je.

Slobodna štampa je ono što služi građanima, ona nije samo za jednu grupu ljudi ili za poslovnu zajednicu, vlast, istakao je, dodajući da veruje da će u budućnosti doći do talasa snažnih i nezavisnih medija, jer su činjenice neophodne.

BONUS VIDEO: Beogradsko dramsko pozorište uručenjem nagrada proslavilo 75. rođendan

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar