Radnici "Pošte Srbije" još su u štrajku, iako je direktor tog preduzeće Zoran Đorđević rekao da će biti prekinuta obustava rada. Pojedini zaposleni smatraju da njihovi zahtevi neće biti ispunjeni jer je, kako tvrde, Đorđević "opustošio" fondove - trošio novac na nabavke paketomata, brendirane uniforme, elektrovozila, mobilne telefone.... Prema rečima sagovornika Nova.rs, najmanje milion dinara potrošeno je na mašnicu na zgradi "Pošte" za vreme novogodišnjih praznika.

Duže od dve nedelje radnici „Pošte“ su u štrajku. U nekim ispostavama tog preduzeća i dalje su omogućene uplate i isplate, u velikom broju ne. Prijemi i slanje paketa su zaustavljeni.

Zaposleni traže povećanje plata za minimum 30 odsto, povećanje broja radnika, isplatu zarada iz dobiti za prethodnu godinu…

V.d. direktor Zoran Đorđević juče je saopštio da je ispunio sve zahteve zaposlenih i da očekuje prekid štrajka. Ipak, to se nije dogodilo, a radnici su ga ubrzo demantovali da je dogovor postignut. Kako tvrde, samo je jedan zahtev usvojen i to isplata zarada iz dobiti.

Novosadski odbor SSP ranije je saopštio da je Pošta Srbije na neracionalne investicije potrošila 27 miliona evra. Đorđević je, kako se navodi, punom parom očistio račune “Pošte”: na održavanje higijene, mobilne, paketomate i elektrovozila.

PROČITAJTE JOŠ:

„Pošta“ je raspisala tender za „uslugu održavanja higijene“ u vrednosti od oko 130 miliona dinara, a pokrenute su i javne nabavke za mobilne telefone (oko 102 miliona dinara), paketomate (329 miliona), njihovo održavanje (121 milion), kao i elektrovozila (600 miliona).

Stefan Mitrović, radnik Pošte, kaže za „Novu“ da je siguran da je informacija o neracionalnom trošenju para proverena i apsolutno tačna.

„Činjenica je da je naše poslovodstvo bahato koristilo resurse Pošte i građana Srbije, da se nedomaćinski poslovalo i da se prvenstveno gledao lični interes i lična korist, a da se zanemaruju radnici i njihove osnovne potrebe. Mi smo obični radnici i smrtnici i jedva preživljavamo za 50 i kusur hiljada dinara u 2023“, navodi Mitrović.

On kaže da je zaposlenima „prekipelo“ jer dve i po godine slušaju lažna obećanja i prazne priče.

Štrajk poštara Foto:Nova.rs

„Organizovali smo se i odlučili da se odupremo presiji prema radnicima. Zahtevi nisu ispunjeni i Đorđevićeva izjava je netačna. Mi imamo tačno koncipirane zahteve i očekujemo da se neko oglasi iz Vlade, resorno ministarstvo i da se naši zahtevi, sve do poslednjeg, ispune i da bude sve transparentno i dostupno javnosti“, ističe Mitrović.

Isisavanje novca iz Pošte

Predsednik Udruženja sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović kaže u izjavi za Nova.rs da je Đorđević istrošio sve fondove koje su mu prethodnici ostavili, ali da još ima prostora da izvlači novac preko firme „Post Pro“ koja posluje u okviru „Pošte“.

Željko Veselinović
Željko Veselinović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Bez obzira na to što je Đorđević potrošio sve te fondove, uprava i dalje ima prostora da preko te firme ili nekih drugih koje su bliske njima, izvlače novac kroz besmislene projekte. To su, recimo, brendiranje pošte, davanje novih uniformi poštarima, zatim stavljanje novogodišnje mašnice na zgradi preduzeća za koju je uplaćen višemilionski iznos. Dakle, radi se o potpuno besmislenim projektima koji su na neki način prosto služili kao isisavanje novca iz Pošte, a ne koriste ni radnicima, a ni građanima“, ističe Veselinović.

Prema njegovim rečima, „Pošta“ je osnovala firmu „Post pro“ da obavlja određene uluge za nju, a ona zapravo služi samo za, kako kaže, izvlačenje novca.

„Ta firma ima troje zaposlenih koji rade neke veoma obimne, višemilionske poslove. Đorđević je dao neku vrstu ponude poštarima da mogu da rade za tu firmu, kako bi mogli da dodatno zarade. Tako da je to samo još jedan od načina koji koriste kako bi se iz ‘Pošte izvlačio’ novac s obzirom da oni zbog svoje vrste poslovanja i svega onoga što rade, imaju novca od taksi, naplatnih provizija, znači za sve te poštanske usluge. Oni stvarno imaju dosta novca“, smatra on.

Kako su govorili radnici, u Pošti je zaposleno oko 11.000 ljudi, a prosečna plata je 55.000 dinara, što je 30.000 dinara niže od proseka u Srbiji.

BONUS VIDEO: Radnici Pošte širom Srbije koji su već 10 dana u tzv. spontanoj obustavi rada, dok im se, kako kažu, ne ispune svi zahtevi, počeli su da dobijaju upozorenja pred otkaz.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare