Protest protiv rudarenja litijuma, Šabac Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U ponedeljak je u više mesta u Srbiji nastavljen niz rekordno posećenih protestnih skupova protiv Rio Tinta, saopštio je Arhiv javnih skupova.

Arhiv javnih skupova objavio je, na osnovu svojih podataka, procenu posećenost po gradovima, gde broj u zagradi označava ekvivalent posećenosti u Beogradu, srazmerno broju stanovnika:

Aranđelovac: 1.500 (91.000)

Barajevo: 260 (39.000)

Kraljevo: 2.700 (61.000)

Protest protiv rudarenja litijuma, Aranđelovac Foto: FoNet/Darko Čojić

Ljig: 400 (179.000)

Šabac: 7.000-7.500 (190.000-203.000)

Sa svojih više od 7.000 učesnika, protestni skup u Šapcu je postao dosad najveći politički skup u Srbiji ove godine, veći i od Svesrpskog sabora iz juna, ističu iz Arhiva javnih skupova, prenosi N1.

Litijum jači motiv za izlazak na ulice od izborne krađe, nasilja i Kosova

Posle rekordnog skupa u Bogatiću, održanog dan ranije, ovo je bila još jedna demonstracija plebiscitarnog odbacivanja ideje o kopanju litijuma od strane stanovništva Mačve, navode iz ove organizacije.

Posebno napominju da je, gledano u odnosu na broj stanovnika mesta u kome se održavaju, od 14 protesta organizovanih ovog leta protiv Rio Tinta njih čak 10 masovnije od najvećih prošlogodišnjih protesta protiv nasilja u Beogradu. Takođe, njih pet je prema relativnoj veličini veće čak i od Petog oktobra.

PROČITAJTE JOŠ:

Imajući na umu da se sve ovo dešava usred letnjih žega, u sezoni za koju se tradicionalno smatra da je „mrtva“ za održavanje protesta, očigledno je da se rudarenje litijuma pokazuje kao dosad najjači motiv za izlazak na ulice otkako je u Srbiji ponovo uvedeno višestranačje, jači i od izborne krađe, nasilja i Kosova, ocenjuju iz Arhiva javnih skupova.

BONUS VIDEO: Kako je protekao protest protiv litijuma u Kraljevu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare