filip ejdus - medija centar
Foto: Medija centar Beograd

Profesor Slaviša Orlović prema Statutu Fakulteta političkih nauka nije izabran za dekana jer nije dobio neophodnu većinu glasova da ta odluka prođe. Odluka da je 13, umesto 14 glasova dovoljno za izbor biće proverena i na sudu jer nećemo pristati da se protivpravno imenuje dekan, kaže za N1 Filip Ejdus, profesor FPN.

Profesor Ejdus objašnjava da je Statut FPN jasan i da kaže da se odluke donose većinom od apsolutnog broja članova Saveta, kojih je 27.

„To važi bez obzira na to koliko je tih mesta u Savetu popunjeno. Imali smo ranije slučajeve kada ih je bilo 18, i uvek je većina za donošenje odluke bila 14 glasova. Nakon što su shvatili da nemaju tu većinu, izmislili su besmislenu interpretaciju, prema kojoj je, pošto su neki članovi podneli ostavke u Savetu i većina se smanjila – 13 glasova sasvim dovoljno. To je besmislena i protivpravna interpretacija. Iskreno se nadam da će Slaviša Orlović odustati, a ta odluka će biti proverena i na sudu, nećemo pristati da se protivpravno imenuje dekan“, ističe Filip Ejdus.

Kako dodaje, ukoliko kandidat nije dobio većinu na Savetu, sprovode se novi izbori.

Maja Gojković, kao predstavnica države i deo osnivača predložila je da se prilikom izbora Slaviše Orlovića, odluka računa u odnosu na broj prisutnih, a Uroš Šuvaković, jedan od članova Saveta, rekao da je Orlović izabran za dekana.

„Savet FPN ima nekoliko tipova članova. Jedan su zaposleni iz nastave, drugo su zaposleni iz administracije, dakle nenastavno osoblje, treće su predstavnici države, koje imenje Vlada, među kojima su Maja Gojković, Uroš Šuvaković, Jadranka Joksimović. I na kraju imamo predstavnike studenata. Iako je glasanje bilo tajno, sa velikom sigurnošću možemo da tvrdimo da su za njegov izbor glasali predstavnici države i studenata, a ostali su podneli ostavku ili glasali protiv“, objašnjava naš sagovornik.

Profesor Ejdus kaže da je petoro članova, među kojima je i on, podnelo ostavke neposredno pre same sednice, jer su očekivali da će ta odluka na Savetu rutinski proći.

„U tradiciji fakulteta imamo to pravilo da, nakon što je Nastavno-naučno veće izglasalo nekog kandidata, Savet samo potvrdi tu kandidaturu. Na Savetu većinu imaju predstavnici studenata, države i vannastavnog osoblja i ona se stvara nasuprot intencijama i volji Nastavno-naučnog veća. U jednoj dosta neprijateljskoj atmosferi su svi naši zahtevi na Savetu bili odbijani. Kada su predstavnik Saveta Dušan Vučićević i njegova zamenica Jelena Lončar podneli ostavke, postavilo se pitanje ko će tom sednicom da predsedava. Zbog toga je dekan FPN predložio da se sednica odloži. Uprkos tome, gospoda iz države koji su tu došli, insistirali su na tome da se sednica održi i izabrali predsedavajuću iz redova vannastavnog osoblja. Na kraju, to glasanje nije išlo njima u prilog, nisu dobili dovoljan broj glasova, i onda su smislili nonsens da je 13 dovoljno, kako bi mogli da izađu sa te sednice kao nekakvi pobednici, što je protivpravno“, napominje profesor FPN.

Prema njegovim rečima, Slaviša Orlović po Statutu FPN ne može da bude izabran za dekana, a isto tako, ne može da se kandiduje ponovo.

Zataškavan slučaj seksualnog uznemiravanja

Profesor Filip Ejdus rekao je da nije bio upućen u slučaj prijave za seksualno uznemiravanje studentkinje od strane profesora Slaviše Orlovića i objasnio zbog čega je podneo ostavku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nisam bio upućen u činjenice do pre nekoliko dana, kada su kolege iz arhive izvukle taj slučaj i objasnile mi šta u tim papirima stoji. Nisam ovlašćen da govorim o detaljima, ali sam saznao da je postojala odluka tadašnjeg dekana da se Orlović kazni, nego je došlo i do zataškavanja tog slučaja bez obrazloženja. Kada sam video sva anonimna, i neanonimna svedočenja, prelomio sam da nemam moralno pravo da učestvujem u legitimizovanju tog procesa. Zato sam podneo ostavku“, objašnjava naš sagovornik.

Čini se, kaže, da je prethodna uprava odgovorna jer taj slučaj nije do kraja procesuirala na pravi način.

„Ovo je pitanje generalnog zataškavanja brojnih prijava na FPN, ali i na drugim fakultetima, protiv profesora, koje su vezane za mobing, plagijat, uznemiravanje… koje završe u nekim fiokama i nikad ne vide svetlost dana, zbog kulture nezameranja i nekažnjivosti na fakultetu. Ovo je raskrsnica za sve nas – da li ćemo da nastavimo da zataškavamo sve slučajeve vezane za kršnje kodeksa od strane nastavnika, ili da se ponašamo u skladu sa njim“, ističe profesor.

Tužba i blokada

Studenti FPN su najavili blokade, a naš sagovornik napominje da se nada da će Slaviša Orlović da odustane i da prihvati da nije dobio većinu.

„Nadam se da će time ova situacija da se završi. Ukoliko se to ne desi, ako krnji Savet i Orlović budu nastavili sa tim da je izabran kao dekan iako nema većinu, postoji čitav niz poteza koji mi, kao nastavna zajednica, možemo da preduzmemo. To je pre svega tužba, ako bude takva odluka potpisana, to je potencijalna zloupotreba službenog položaja i biće pokrenuta krivična prijava. Tu odluku, inače, potpisuje predsedavajuća Saveta“, objašnjava Ejdus.

Drugi korak je blokada fakulteta, koju su najavili studenti, ističe on.

BONUS VIDEO: Uživo: Burno na FPN – Slaviša Orlović izabran uprkos protestu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar