Prime sok (ili prajm sok) čija je prodaja zabranjena u brojnim državama sveta, počeo je da osvaja i srpsko tržište. Opsesija ovim pićem kod tinejdžera i dece stigla je sa društvenih mreža, putem poznatih influensera koji ga reklamiraju kao napitak za rehidrataciju, iako je zbog svog sastava stopiran uvoz i prodaja ovog napitka u više država u regionu.

“Prime” sok počeo je da se proizvodi pre samo dve godine, a već je izazvao veliku pometnju na tržištima brojnih država širom sveta.

Šta je Prime sok i koje su njegove karakteristike?

Iako ga mnogi u Srbiji nazivaju Prime sokom, reč je zapravo o piću koje su osmislili američki i britanski influenseri i bivši sportisti Logan Paul i Olajide Olainka Vilijams poznatiji pod nadimkom KSI, a na tržište ga je lansirala firma „Congo Brands“.

Uprkos tome što je Prime pušten u prodaju pre samo dve godine, postao je izuzetno popularan među mlađom populacijom. Razlog tome mnogi traže na društvenim mrežama, gde Prime sok reklamiraju poznati jutjuberi, tiktokeri, a takođe se nalazi na spisku sponzora poznatih fudbalskih klubova poput Arsenala, Bajerna iz Minhena, Borusije iz Dormunta, LA Lejkersa i slično.

Prime sok je podeljen u dve grupe – Prime Energy i Prime Hydration, jedan sa kofeinom i jedan bez. Iako je postao prava senzacija među mladima, čak i kao neka vrsta statusnog simbola, oba su namenjena osobama starijim od 15 godina, dok se konzumacija energetskog pića ne preporučuje deci mlađoj od 18.

Napitak se može kupiti u šarenoj flašici od 0,5 litara, a na ambalaži je navedeno da je proizvod veganski i da nema šećera.

Razlika između Prime soka i klasičnih energetskih pića

Iako su neki od Prime sokova klasifikovani kao energetska pića, od onih tradicionalnih napitaka za poboljšanje energije razlikuje ga to što neke njegove varijante mogu sadržati i višestruko veći nivo kofeina. Tako se, recimo, u pola litre Prime soka može naći kofeina koliko u skoro dve i po limenke “Red Bula”.

Sastojci Prime soka

Osim kofeina, u Prime soku se nalaze i voda, kokosova voda, elektroliti poput sodijuma, magnezijuma, kalijuma, zatim vitamini B6 i B12 i arome. Uprkos tome što se prodaje kao proizvod bez šećera, ne treba zaboraviti da sadže i veštačke zaslađivače među kojima su sukraloza i kalijum acesufat, koji mogu biti štetni po ljudsko zdravlje.

Takođe, jedan od sastojaka kofeinske verzije Prajm soka sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja u mnogim državama nije dozvoljena u bezalkoholnim napicima.

Prime sok zabranjen na Balkanu

Upravo taj sastojak lansirao je Prajm sok na listu zabranjenih u Sloveniji, dok su u Hrvatskoj i Crnoj Gori u toku ispitivanja.

Naime, direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore Vladimir Đaković kazao je da se Prime sok na njihovom tržištu pojavio septembra prošle godine, kada je uvezeno ukupno 288 flašica sa Kosova i Metohije, dok je kao proizvođač navedena Velika Britanija. Sve pošiljke ovog proizvoda su tada bile zaustavljene kako bi se uradila neophodna testiranja i analize sastojaka. Dok analize ne pokažu da je bezopasan po ljudsko zdravlje, Prime sok će biti povučen sa rafova.

Inače, L-teanin se na tržištu pojavljuje i kao dodatak ishrani koji ne mora nužno biti štetan po zdravlje, ukoliko se unosi u umerenim količinama na dnevnom nivou. Međutim, pojedini stručnjaci su ukazali da bi osim količine, moglo biti sporno i to kako se ova aminokiselina ponaša u odnosu na ostale sastojke Prime soka.

Gde se može kupiti Prime sok u Srbiji?

Kada se Prime sok pojavio na tržištu u Velikoj Britaniji, snažna reklamna kampanja na društvenim mrežama dovela je do toga da se rafovi isprazne u rekordnom roku, a ispred prodavnica se formira red zainteresovanih kupaca. Takav trend nije poštedeo ni Srbiju.

Deca školskog uzrasta, koja neumoljivo prate svaki trend na Jutjub i TikTok sceni, doživela su ovaj napitak poput statusnog simbola, stvari koje se ove sezona mora imati po svaku cenu.

Pročitajte još:

Prime sok se sada u Srbiji može kupiti u prodavnicama nekoliko benzinskih stanica u Srbiji, a cena za pola litra ide i do 1.000 dinara, tačnije 999,99 dinara. Zbog visoke cene i nemogućnosti da se kupi u baš svakoj prodavnici, deca su počela da njime čak i trguju, tako što svojim drugarima “prodaju” po jedan gutljaj napitka.

Sa druge strane, Prime sok se može kupiti i na “ilegalnom” internet tržištu. Naime, pojedini korisnici su prijavljivali da je moguće poručiti Prime sok iz inostranstva, te da na takvim sajtovima cena za jednu flašicu soka koji hidrira ili limenku Prime energetskog pića, kupac će morati da izdvoji oko 25 evra. Takođe, Prime sok se može naći u pojedinim knjižarama, gde je njegova cena upola manja nego na benzinskim stanicama.

Da li je Prime sok pogodan za svakodnevnu upotrebu?

Uprkos upozorenju kompanije da sok Prime Energy ne treba da konzumiraju mlađi od 18 godina, najčešće su tinejdžeri konzumenti ovog napitka. Stručnjaci upozoravaju da Prime Energy nije bezbedan za svakodnevnu upotrebu kod mlađih osoba zbog količine kofeina koji sadrži.

Naime, Prime energy sadrži 200 miligrama kofeina po limenci, što je skoro šest puta više nego u običnoj Koka-koli. Američka akademija za pedijatriju predlaže da deca mlađa od 12 godina ne konzumiraju kofein i preporučuje da deca uzrasta od 12 do 18 godina ne prelaze 100 miligrama kofeina dnevno, što znači da je jedan sok dupla doza u odnosu na preporučenu.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naglašava potencijalne negativne efekte energetskih napitaka, kao što su uticaji na srce, dehidracija, anksioznost i poremećaji spavanja kao što je nesanica. Srčane komplikacije mogu uključivati nepravilan rad srca i srčanu insuficijenciju, dok anksioznost može uključivati osećaj nervoze i nervoze. Dehidracija, odnosno neadekvatna hidriranost organizma, može dovesti do nejasnog razmišljanja, promena raspoloženja, zatvora i kamena u bubregu.

BONUS VIDEO: Novi trend među decom je energetsko piće od pola litre, koje košta hiljadu dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare