Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Juče je počelo polaganje male mature za upis u srednje škole rešavanjem testa iz srpskog jezika, dok su danas budući srednjoškolci polagali matematiku. Novinarka Nova.rs sačekala je đake u dvorištu Osnovne škole "Jovan Dučić" na Novom Beogradu, a kada su počeli da izlaze, mahom su istakli da je test bio mnogo lakši nego iz maternjeg jezika. Navode da su gotovo svi zadaci bili na zaokruživanje, osim 18, 19. i 20. zadatka koji su bili postupni.

Sedamnaesti zadatak bio je možda više za razmišljanje, kažu nam budući srednjoškolci.

Svršeni osmak Luka kaže da mu matematika nije jača strana, ali je zavrpni test prilično dobro prošao.

„Svi zadaci su bili iz dela za osnovni nivo, skoro nijedan nije bio iz naprednog, a možda jedan ili dva iz srednjeg nivoa, što je super“, kaže Luka.

„Nešto sam lupio, išao na eci-peci-peci, ali dosta sam i znao. Ipak sam vežbao“, dadaje.

S druge strane, Maša ističe da je loše uradila prijemni ispit i da joj je ovaj test bio „10 puta teži“ nego probni.

„Bilo je teško, baš sam razočarana, tekstualni zadaci su bili najgori. Bio je 17. zadatak u vezi banke koja non stop menja šifre, pa da uradimo kako izgleda ta promena. Bukvalno nisam ni shvatila šta se traži od mene da uradim“, kaže nam Maša.

Ni Ognjen iz novobeogradske škole Jovan Dučić nije zadovoljan današnjim testom, iako je puno zadataka bilo na zaokruživanje.

„Svašta je bilo. Bio je jedan zadatak iz geometrije, sa se izračuna osenčeni deo kruga. Potom, bio je jedan sa nepoznatom, taj uopšte nisam znao, pa nisam ni želeo da počinjem da ga rešavam“, navodi Ognjen.

Pročitajte još:

Milica je, pak, zadovoljna kako je uradila. Ističe da je vredno učila i spremala se još od marta, a prethodnih dana je išla i na privatne časove matematike.

„Meni nije bilo teško. Štaviše, očekivala sam više složenih zadataka iz naprednog nivoa, a uopšte ih nije bilo“, kaže ona.

„Ko je vežbao iz zbirke i prošao sve zadatke makar jednom, taj nema šanse da je omašio u zaokruživanju“, dodaje Milica.

Videla je da su se neki đaci okretali i pokušavali da prepisuju, priča Milica i dodaje da „sada nisu mogli“.

„Nastavnici su šetali non stop gore dole i opominjali“, prepričava Milica za naš portal.

Miodrag koji planira da upiše pravo birotehnički smer, kaže za Novu da se nije puno spremao za prijemni ispit.

„Nisam se puno spremao jer sam bio jako dezorijentisan zbog svega što se desilo u prethodnih nekoliko meseci. Poznavao sam jednog dečaka iz Ribnikara, bili smo zajedno na takmičenju, pa kad mi je ispričao šta se dogodilo tog dana, ja sam nekako bio bezveze“, priča Miodag.

Kako kaže, pričao je sa roditeljima, oni ga nisu pritiskali oko učenja, tako da misli da će imati da „nakupi“ poene da upiše pravno birotehnički smer u Ekonomskoj školi.

„Meni je lakši bio srpski jezik, tako da, videćemo“, kaže Miodrag.

Učenici osmog razreda su danas, drugog dana male mature, od 9 do 11 časova, polagali test iz matematike, a rešenja bi trebalo da budu da budu objavljena oko 12 časova. Nova.rs će, kao i juče, kada su osmaci polagali srpski jezik, rešenje testa objaviti na svom sajtu čim ih objavi Ministarstvo prosvete.

Podsetimo, učenici osmog razreda juče su polagali srpski, odnosno maternji jezik, u sklopu male mature. To je bio prvi test u okviru male mature. Testiranje traje ukupno tri dana. Sutra, takođe od 9 do 11 časova, učenici osmih razreda polagaće izabrani predmet (ranijih godina to je bio kombinovani test).

BONUS VIDEO: Mala matura, veliki stres: Mora li tako? – gosti Snežana Romandić i Ana Vlajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare